Article neutre ‘lo’, ‘a on’ o ‘estos’: el Consell aprova nous criteris lingüístics per a l’administració

El nou model deixa sense efecte l'aprovat el 2016 pel Botànic, que segons la portaveu Merino buscava "la confluència del valencià amb els estàndards d'altres territoris"

Imatge d'arxiu d'un diccionari de l'AVL
Imatge d'arxiu d'un diccionari de l'AVL

El Consell ha aprovat este dilluns uns nous criteris lingüístics per a l'administració autonòmica, el sector públic instrumental i les activitats que compten amb finançament o col·laboració pública, com ho són les subvencions, convenis, patrocinis o contractes. L’objectiu, segons ha explicat la portaveu del Consell, Ruth Merino, és utilitzar un llenguatge "clar, directe i molt més pròxim" a la ciutadania per a comunicar-se millor amb ella.

Estos criteris deixen sense efectes els que va aprovar el Consell del Botànic l'any 2016 que, segons l'actual executiu valencià, van introduir canvis que pretenien "la confluència del valencià amb els estàndards d'altres territoris i comunitats autònomes". Merino ha assegurat que suposaven “utilitzar paraules que s’havien catalanitzat”. 

A la pregunta de si les comunicacions en castellà també s'acostaran al llenguatge del carrer, la portaveu ha assenyalat que en eixe cas no s'ha detectat que hi haja desafecció per part de la ciutadania, i tampoc ha concretat si els nous criteris actuaran en les mateixes activitats, per exemple les culturals. "Jo diria que no", ha puntualitzat.

Segons el Consell, els criteris s'adapten a la normativa de l'AVL, que va emetre un informe el 22 de desembre del 2023. Així mateix, s'ha realitzat un tràmit de participació obert a les universitats i entitats locals que compten amb oficines de promoció lingüística, com ara les diputacions, entre altres.

Es considera que la llengua que fa servir el personal empleat públic és la cara més visible de l'administració i, per això, és rellevant que estiga orientada a triar en cada cas les formes més adequades per a aconseguir una comunicació eficaç i fer que la ciutadania se senta còmoda usant la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana.

Article neutre 'lo', 'a on' o 'estos'

El nou model lingüístic insta a emprar termes com ferramenta i no eina; gasto i no despesa; pròxim i no proper; acostar i no apropar; arreplegar i no recollir o carrera i no cursa. També es permet l'ús de l'article neutre lo en escrits poc formals i comunicacions orals.

Es recomana l'ús dels demostratius simples (este, esta, estos, estes) enfront dels reforçats (aquest, aquesta, aquestos, aquestes); la locució adverbial a on per a indicar el lloc on una persona està o es dirigeix i la terminació verbal -ix abans que -eix.

També et pot interessar

stats