Armengol es reuneix amb el rei per a informar-lo de la constitució de les Corts Generals

La trobada dona pas a la ronda de consultes del monarca amb els portaveus dels partits per a proposar un candidat a la investidura

Francina Armengol i el rei Felip VI
La nova presidenta del Congrés, la socialista Francina Armengol s'ha reunit amb el rei Felip VI al Palau de la Zarzuela / Chema Moya (EFE)

La nova presidenta del Congrés, la socialista Francina Armengol, es reunirà aquest divendres amb el rei al Palau de la Zarzuela per a informar-lo de la constitució de les Corts Generals de la 15a Legislatura, segons han confirmat fonts parlamentàries. És una trobada protocol·lària que té lloc cada vegada que s'obrin el Congrés i el Senat, on Armengol ha d’informar el monarca de la composició de totes dues cambres, abans de la ronda de consultes del rei amb els portaveus dels diversos partits de cara a proposar un candidat a la investidura. Una ronda de consultes per a la qual encara no hi ha data, però que podria ser, fins i tot, la setmana vinent.

A més d'aquesta reunió amb Felip VI, Armengol té previst reunir també aquest divendres la nova mesa del Congrés, elegida fa a penes 24 hores, i on hi ha tres representants del PSOE, dos de Sumar i quatre del PP. La reunió té com a objectiu intercanviar impressions i iniciar el procés per a conformar els grups parlamentaris, per al qual ara s'obri un termini de cinc dies.

El reglament del Congrés determina que podran constituir-se en grup els partits amb més de quinze escons o els que, amb un mínim de cinc, superen el 5% dels vots en tot Espanya o el 15% en les circumscripcions on hagen concorregut. Pel primer dels requisits —més de 15 diputats— tenen grup assegurat en aquesta nova legislatura el PP, el PSOE, Vox i Sumar, mentre que pel segon —mínim de 5 i més del 5% on s'han presentat— EH Bildu i el PNB.

En principi, no compleixen amb les exigències ni ERC ni Junts per Catalunya perquè, encara que tenen més de cinc diputats, no arriben al 15% exigit en algunes de les circumscripcions en què han concorregut a Catalunya. No obstant això, la nova mesa del Congrés, en la qual l'esquerra té majoria gràcies precisament als vots d'ERC i Junts, és sobirana per a interpretar el reglament i permetre la formació de grups parlamentaris que no compleixen algun dels mínims exigits.

També et pot interessar

stats