Antifrau afirma que en la pandèmia el Consell va contractar amb empreses sense "solvència, ni qualificació" per a comprar

Joan Llinares considera que l'Agència Valenciana Antifrau s'ha convertit en una "institució que està reconeguda i apareix com a model a Europa en la lluita contra la corrupció". Un cas com l'Erial diu que hauria sigut més difícil que es produïra

El director de l'Agència Valenciana Antifrau, Joan Llinares, a 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El director de l'Agència Valenciana Antifrau, Joan Llinares, ha denunciat que durant la pandèmia el Consell del Botànic va "contractar amb empreses que no tenien solvència, ni preparació, ni qualificació per a poder comprar".

També ha explicat a Les notícies del matí que es van fer contractes amb empreses que "eren mers intermediaris amb l'única funció de comprar per a vendre a la Generalitat amb marges comercials de més del 30%".

Així es reflecteix en la primera part de la investigació sobre les empreses que van aconseguir contractes de l'anterior Consell durant la pandèmia "i que s'ha presentat al Parlament valencià a través de la memòria de l'Agència Antifrau". La Fiscalia va tancar recentment una investigació en no trobar indicis de delictes.

De tota manera, Joan Llinares ha afegit que "encara hi ha una part de la investigació que no està acabada i estan apareixent coses en la mateixa línia".

Durant una situació excepcional com la pandèmia, el director de l'Agència Valenciana Antifrau ha explicat que la llei "permetia contractes excepcionals mitjançant ordes verbals".

Durant la pandèmia, les empreses arribaven per totes les vies: familiars, polítiques. Va ser una època en què qualsevol que poguera subministrar i tinguera un contacte en l'administració es col·locava, perquè no feia falta cap requisit per a treballar

Unes empreses "que arribaven per vies de tota classe: familiars, polítiques, etcètera. Va ser una època en la qual qualsevol que poguera subministrar i tinguera un mínim contacte en l'administració es col·locava i entrava, perquè no feia falta cap requisit per a començar a treballar".

Joan Llinares acaba el mandat el 25 de maig, set anys després que fora les Corts el triaren. Per a l'elecció del nou candidat, la proposició de llei del PP canvia alguns aspectes, com ara la majoria per a l'elecció, que podrà ser per majoria absoluta en una segona volta i ja no qualificada de tres quints.

Al seu juí, aquesta proposició "no té per què plantejar problemes", ja que considera que "no es poden utilitzar les majories qualificades per a bloquejar processos".

Sobre les candidatures a substituir-lo hi ha dos noms: el del Gustavo Segura, l'actual director d'Anàlisi i Investigació i el d'Eduardo Beut, inspector de l'Agència Tributària.

"Jo he de mantindre la neutralitat, però Gustavo Serra és una persona que ha demostrat de sobra la professionalitat i neutralitat, requisits indispensables, i a l'altra persona no la conec".

L'Agència Valenciana Antifrau s'ha convertit en una institució que està reconeguda i apareix com a model a Europa de la lluita contra la corrupció

Després de set anys, Llinares considera que l'Agència Valenciana Antifrau s'ha convertit en una "institució que està reconeguda i apareix com a model a Europa de la lluita contra la corrupció".

En aquest sentit, ha destacat que hi ha un indicador, que és el de l'Institut de Qualitat Governamental de la Universitat de Göteborg per encàrrec de la UE, i el 2017 la Comunitat Valenciana estava en el lloc 14 de les 17 comunitat autònomes quant a pitjor percepció de corrupció. "El 2021, que és l'última edició, ha passat al sisé lloc i, dins de les grans comunitats, és la primera. La imatge de la Comunitat Valenciana no és la mateixa".

També ha dit que un cas com l'Erial, que s'està jutjant a l'Audiència de València, hauria sigut més difícil que es produïra en l'actualitat gràcies a l'existència de l'Agència Valenciana Antifrau.

Segons Llinares, la major part de les presumptes irregularitats les detecten funcionaris públics i ara tenen un lloc on denunciar-les. Ara mateix, l'Agència té vora 30 persones protegides, la major part de les quals són servidors públics.

També et pot interessar

stats