Anticorrupció demana imputar el president d'Iberdrola pels presumptes contractes d'espionatge amb Villarejo

La Fiscalia també sol·licita citar com a investigats el número dos, Francisco Martínez Córcoles, l'expresident Fernando Becker i l'excap del gabinet, Rafael Orbegozo

El president d'Iberdrola Ignacio Sánchez Galán
El president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán / Isabel Infantes (Europa Press)

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat la imputació del president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, pels serveis d'espionatge que l'elèctrica presumptament va contractar a l'excomissari José Manuel Villarejo.

El ministeri públic sol·licita al jutge instructor del cas Tàndem, Manuel García Castellón, que també cite en qualitat d'investigats el número dos de la companyia, Francisco Martínez Córcoles, l'expresident Fernando Becker, i l'excap del gabinet de presidència, Rafael Orbegozo.

La petició es deriva de la incorporació a la causa al maig d'un informe d'Assumptes Interns de la Policia Nacional, que informava de nous àudios de converses entre Villarejo i el responsable de Seguretat d'Iberdrola, Antonio Asenjo, arran dels problemes de l'elèctrica per a construir una central tèrmica a Cadis. En aquestes converses, el comissari reclamava més diners pels seus treballs i nomenava en diverses ocasions el president d'Iberdrola, a qui es refereix com a "don Ignacio" o "el senyoret".

Els àudios, que es van trobar en els escorcolls de 2017, estan relacionats amb presumptes treballs del comissari per a l'elèctrica entre 2004 i 2006.

L'informe de la Fiscalia arriba, a més, poc després que la comissió executiva del consell d'administració d'Iberdrola avalara la declaració dels administradors i empleats de la companyia en la causa.

Espionatge, accions de desprestigi i factures falses

La petició d'imputació a Sánchez Galán es produeix tot i que l'exresponsable de Seguretat el va exculpar en la seua declaració judicial el febrer de 2020. Cal recordar que Antonio Asenjo està imputat per presumptes delictes de suborn i revelació de secrets a instàncies d'Anticorrupció en aquesta peça, en què s'investiguen els contractes a Villarejo per a presumptes tasques d'espionatge i accions de desprestigi a ecologistes i altres empreses, com ACS, el president de la qual, Florentino Pérez, es va personar en la causa com a perjudicat.

Per contra, un altre dels exdirectius imputats, José Antonio del Olmo, va reafirmar el desembre de 2020 que el president de l'energètica estava al corrent de la contractació amb el Grup Cenyt (propietat de Villarejo) i els objectius d'aquesta. Del Olmo és l'autor d'un suposat informe intern en el qual acusava la direcció d'Iberdrola d'ordenar espionatges i d'usar factures falses, unes manifestacions per les quals la companyia l'ha denunciat.

L'ex-director general d'Iberdrola, José Luis San Pedro, va manifestar en seu judicial que aquell informe intern podria respondre a una maniobra de Del Olmo per a protegir-se en la guerra oberta amb els excaps de seguretat, Antonio Asenjo i Marcos Peña.

També et pot interessar

stats