Anticorrupció demana 6 mesos més d'investigació en el cas de Francis Puig, germà del president de la Generalitat

La Fiscalia sol·licita al jutjat la pràctica de noves diligències per a comprovar la facturació aportada

El germà del president de la Generalitat, Francis Puig, en una compareixença judicial recent
El germà del president de la Generalitat, Francis Puig, en una compareixença judicial recent / Rober Solsona / Europa Press

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutjat valencià que investiga el possible frau de subvencions públiques a empreses de Francis Puig, germà del president de la Generalitat, Ximo Puig, i a un altre empresari, que prorrogue durant sis mesos més la investigació on tots dos estan imputats.

En un escrit adreçat al jutjat d'instrucció número 4 de València, al qual ha tingut accés l'Agència EFE, el fiscal justifica la seua sol·licitud en què aquest procediment té encara pendent el resultat dels informes pericials encomanats als governs valencià i català per a esbrinar les quantitats presumptament obtingudes de manera indeguda.

"Del seu resultat ―afig― és fàcilment deduïble que pot derivar-se la pràctica de més proves de naturalesa documental o testifical, per a la determinació del presumpte delicte de falsedat documental i, si és el cas, delicte de frau de subvencions".

També assenyala que tant Francis Puig com l'empresari Enrique Adell Bover, que han declarat ja com imputats davant el jutjat, deuen encara aportar les justificacions de les factures l'abonament de les quals no ha sigut acreditat en l'informe de la Policia Judicial de Delictes Econòmics, de les quals podrien derivar-se diligències de prova.

Així mateix, està pendent la declaració d'un testimoni que es trobava en la Direcció General de Política Lingüística quan van succeir els fets investigats.

Anticorrupció, finalment, sol·licita al jutjat la pràctica de noves diligències per a comprovar la facturació aportada a les sol·licituds de subvenció amb diversos proveïdors entre els anys 2015 i 2018 "amb la finalitat d'acreditar la realitat dels serveis prestats".

"Tenint en compte la complexitat de la diligència ―assenyala la Fiscalia en una altra interlocutòria en què especifica les noves proves sol·licitades―, és procedent delegar en l'equip de Policia Judicial de Delictes Econòmics, que haurà de fer un informe complementari sobre els proveïdors que han emés les factures".

Així, en relació amb les empreses Comunicacions dels Ports i Masmut Produccions, totes dues de Francis Puig, se sol·licita aquesta nova diligència per a un total de 41 factures, i respecte a Canal Maestrat, d'Adell Bover, es demana per a nou.

La investigació judicial va nàixer arran d'una querella presentada pel PP i se centra en les subvencions rebudes per diverses empreses participades pel germà del president des de la Generalitat, la Generalitat de Catalunya i el Govern d'Aragó.

En la causa consta com a investigat, a més de Puig i Adell, el director general de Política Lingüística de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, Rubén Trenzano.

El titular de l'esmentat jutjat ha demanat informació als governs valencià, català i aragonés, així com a Hisenda, sobre la comptabilitat de diverses mercantils per a investigar diversos tipus de subvencions rebudes entre 2015 i 2018 per aquests empresaris.

En concret, s'investiguen subvencions per al foment del valencià, per al foment de l'ocupació jove, per a l'edició de mitjans informatius digitals en català o en aranés i ajudes Leader per al desenvolupament local.

També et pot interessar

stats