Ana Garcia (CCOO-PV) sobre la nova ministra de Joventut i Infantesa: "Sira Rego (IU) té idees fermes i buscarà afavorir la majoria social"

La secretària general de CCOO-PV reclama que una reforma fiscal progressiva acompanye el canvi de model de finançament, per a assegurar més ingressos per al conjunt del sistema, que evite que algunes autonomies s'hi despengen per sentir-se perjudicades

Escolta l'entrevista a la secretària general de CCOO-PV Ana Garcia / À Punt NTC

L'actualitat d'última hora s'ha colat en l'entrevista a la secretària general de CCOO del País Valencià (CCOO-PV). Ana Garcia coneixia en directe, a Les Notícies del Matí, el nomenament de l'eurodiputada valenciana Sira Rego, d'Izquierda Unida, com a ministra de Joventut i Infantesa. Un perfil que coneix de primera mà. García ha manifestat que per al sindicat, més important que els noms és la capacitat que tinguen per a aterrar des de Madrid l'agenda valenciana i una agenda social en favor de les majories, com l'increment del salari mínim la reducció de l'horari laboral o facilitat en l'accés a la vivenda. No obstant això, ha destacat que Rego té "un perfil polític important" i considera que "podria aplicar eixa necessitat que tenim la classe treballadora i la ciutadania perquè les polítiques tinguen en compte la majoria social". "Té idees fermes", ha subratllat Garcia.

De les prioritats valencianes per a la nova legislatura, una vegada confirmat el govern de PSOE amb Sumar, la secretària general de CCOO-PV ha insistit en la necessitat d'activar un canvi de model de finançament, però amb condicions. Per a Garcia, la proposta que es trasllade a les autonomies en el consell de política fiscal i financera "ha de portar aparellada una reforma política fiscal progressiva, perquè si no posem damunt de la taula la necessitat de recaptar-ne més, algunes autonomies se sentiran perjudicades. Necessitem més recursos per a repartir millor".

En la seua opinió, la "corresponsabilitat fiscal" ha de ser un dels principis que guien la reforma. "No podem estar fent rebaixes fiscals a determinades capes de la societat i demanar esforç a l'Estat perquè arriben més recursos", ha dit en una referència a la posició d'autonomies governades pel PP, com la de Madrid.

La reforma del model de finançament ha de portar aparellada una reforma política fiscal progressiva. Necessitem més recursos per a repartir millor

Creu que la diferència de color polític a Espanya no hauria de perjudicar les reivindicacions valencianes, perquè seria com "pegar-se un tir en el peu", ja que "llastrar una autonomia perjudicaria el país". No obstant això, ha demanat "altura de mires" als polítics per a objectius compartits, com el creixement econòmic i social.

Al Consell l'ha instat a sumar forces en la possibilitat de resoldre "el deute il·legítim" associat a l'infrafinançament que ha obert l'acord de legislatura amb ERC. Si bé el pacte parla del 20% a favor de les autonomies de règims fiscal comú, com la valenciana, CCOO-PV vol compromisos per a eliminar el deute al complet, ja que "si no tot el mode naixeria llastat, des del moment en què tenim desigualtats de partida".

Eixirem a mobilitzar-nos quan entenguem que s'exhaureixen drets de treballadors o de la ciutadania

D'altra banda, ha confessat que veu amb preocupació les incerteses sobre el futur de Ford tant en la planta com en el sector auxiliar. Garcia considera que la multinacional ha de donar explicacions després dels esforços de la plantilla (amb rebaixes de salari i condicions) i la ciutadania (amb injeccions públiques continuades) perquè la planta valenciana continue operativa. 

D'ací a una setmana, el sindicat activa mobilitzacions perquè s'apliquen els acords signats en la passada legislatura per a la reducció progressiva de la jornada laboral a 35 hores en l'àmbit sanitari i per a l'homologació de les condicions del personal de dependència en les residències públiques, siguen de gestió directa o privada. Una actualització salarial que tenia compromesos 39 milions, els quals han desaparegut en el projecte de pressupostos de la Generalitat. Garcia ha retret el Consell la falta de negociació en aquestes matèries, en contrast amb la solució, via diàleg, que s'ha aconseguit amb el nou govern valencià en el cas de les ITV. La secretaria general de CCOO-PV ha advertit que aquestes tensions poden traslladar-se al carrer. "Eixirem a mobilitzar-nos quan entenguem, governe qui governe, que s'exhaureixen drets de treballadores i treballadors, però també de la ciutadania", ha explicat en el temps de tertúlia del matinal informatiu de la ràdio d'À Punt.

Les subvencions als sindicats a l'Ajuntament de València s'han retirat per ideologia

Finalment, ha insistit a destacar la "ideologia" com a única motivació de la retirada de les subvencions als sindicats del pacte per l'ocupació a l'Ajuntament de València, que sí mantindrà les de les empreses. Per a Garcia les justificacions aportades per Vox "conviden a pensar que no saben que és la democràcia, que és la Constitució Espanyola, quin el paper dels agents socials i del pacte social". "Vull pensar que es reconduirà", ha dit als micròfons d'À Punt, en què manté la confiança sobre la voluntat de resoldre la situació manifestada per l'alcaldessa, María José Catalá. La secretaria general de CCOO ha recordat que els pactes d'ocupació, que suposen aterrar el diàleg social al territori en forma de polítiques de formació i atenció a persones ocupades, es van activar el 2001, en temps de Rita Barberà a l'alcaldia.

També et pot interessar

stats