Amics, deixebles i familiars reivindiquen Broseta en l’aniversari de l’assassinat d’ETA

L'acte defén el deure “moral, polític i cívic” de recordar la figura i el llegat del jurista valencià.

El president de la Generalitat , Ximo Puig, i el fill del catedràtic, Pablo Broseta, depositen flors en el monòlit que recorda el crim
El president de la Generalitat , Ximo Puig, i el fill del catedràtic, Pablo Broseta, depositen flors en el monòlit que recorda el crim

El 15 de gener de 1992 membres del comando Ekaitz de la banda terrorista ETA van assassinar d’un tir al bescoll Manuel Broseta. El catedràtic de Dret de la Universitat de Valencià es dirigia a fer classe a la facultat.

27 anys després d’aquell acte terrorista amics, deixebles i familiars han reivindicat la figura del jurista en un acte a València. 

Pablo Broseta, fill del catedràtic i president de la fundació que defén el llegat del professor valencià, ha recordat la contribució de son pare en la transició a la democràcia i la necessitat de recordar a les noves generacions que drets tan elementals com el vot “no existien no fa tant de temps”.

Broseta ha posat en valor l’actitud de la generació de polítics i intel·lectuals de la qual formava part son pare perquè “van anteposar el bé comú als interessos personals o de partit” en un moment en què la societat “desitjava reinventar-se”, per a reclamar la mateixa “altura i talla” a la nova classe política. 

Perdonar però no oblidar

El catedràtic de Dret Mercantil Jesús Olabarría, un dels deixebles de Broseta, ha recordat que els va ensenyar a defensar les idees i l’obligació d’escoltar i de respectar les idees dels altres. Olabarría, que ha defés que els demòcrates poden perdonar, també ha insistit en la necessitat de no oblidar les víctimes d’ETA.

Aquest acte de memòria esdevé una obligació “moral, política i cívica”, en opinió del president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha reivindicat el llegat del jurista i l’actualitat de la seua obra. En opinió de Puig, la mort de Broseta també va matar “moltes esperances” i part de l’ambició d’autonomia dels valencians.

Puig, que ha definit l’assassinat com un crim contra la intel·ligència, ha fet una crida a combatre “amb totes les forces” el fanatisme que alimenta aquests actes terroristes perquè “la democràcia no és irreversible”.

Al final dels discursos, en els quals s’ha recordat també Carme Alborch, Francisco Tomás i Valiente, Ernest Lluch i José Edmundo Casañ, s’ha fet una ofrena floral en el monòlit de l’avinguda Blasco Ibáñez que està ubicat en el punt on Manuel Broseta va ser assassinat.

També et pot interessar

stats