Almunia lamenta que la “por” frene una “necessària” reforma de la Constitució

L'exvicepresident de la Comissió Europea advoca pel repartiment de competències i per implicar els governs autonòmics en el Senat.

Joaquín Almunia ha comparegut en la comissió creada en el Congrés per a avaluar l'estat de les autonomies
Joaquín Almunia ha comparegut en la comissió creada en el Congrés per a avaluar l'estat de les autonomies / Europa Press

L'exvicepresident de la Comissió Europea Joaquín Almunia ha lamentat la por dels partits polítics per a abordar una reforma de la Constitució que considera necessària. “De tant grapejar el consens, ens fa por abordar una discussió en la qual no partim estant tots d'acord”, ha afirmat.

L'exdirigent socialista ha comparegut, aquest dimecres, en la comissió creada en el Congrés per a avaluar l'estat de les autonomies, on ha assegurat que si la por s'haguera imposat en 1977, “hui Espanya no tindria una Constitució”. En aquest sentit, Almunia ha valorat que els líders foren capaços d'“arribar a acords amb un grau de consens raonable” a pesar de les discrepàncies.

A més de l'orde de successió a la Corona, la reforma del Senat, la clàusula europea i la llista de denominació de les comunitats autònomes, el polític basc ha defés la necessitat d'incloure o d'adaptar “alguns drets fonamentals que no eren imaginables en 1978” i que estan recollits en altres constitucions europees.

Respecte al Senat, Almunia ha manifestat que hauria de convertir-se en una “vertadera cambra territorial” amb la incorporació directa dels governs autonòmics. Ha afegit que la reforma constitucional hauria de plasmar “clarament i nítida” la distribució de competències, així com la col·laboració i la coordinació entre autonomies. Són, segons ha dit, “els pilars del federalisme entés en el 2018”.

Sense declaracions sobre Catalunya

El Partit Popular ha demanat a l'exvicepresident de la Comissió Europea que es posicione sobre la situació a Catalunya, un tema sobre el qual ha evitat opinar.

Almunia s'ha limitat a destacar “l'escrupolós respecte” dels governs de la Unió Europea als procediments de cada estat per a decidir la seua organització interna.

També et pot interessar

stats