Allau de dimissions en Podem per discrepàncies amb Lima després de l'eixida de Dalmau

Set membres del Consell Ciutadà, el màxim òrgan del partit, abandonen el càrrec entre acusacions a la nova coordinadora d'haver causat un "mal irreparable"

Pilar Lima compareix a la seu de Podem en una imatge d'arxiu
Pilar Lima compareix a la seu de Podem en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
07 de setembre 2021 - 11:14 Actualitzat: 07 de setembre 2021 - 15:24

La crisi interna en Podem continua en escalada i a la coordinadora autonòmica, Pilar Lima, se li acumulen les dimissions. Si fa a penes una setmana el que fins ara havia sigut vicepresident segon en el govern del Botànic en representació de la formació, Rubén Martínez Dalmau, anunciava que abandonava el càrrec, aquest dimarts han comunicat la renúncia set dels 29 membres que integren el Consell Ciutadà Valencià, màxim òrgan del partit. El moviment suposa l'eixida de quasi una quarta part dels integrants. 

Es tracta de Cristian Santiago, María García Sandoval, Rafael Mercader, Anabel Mateu, Moisés García, Ainhoa Alberola i Noelia Olivares. Tots ells són pròxims a l'exsíndica parlamentària Naiara Davó, que el passat juny va perdre davant Lima les primàries per a dirigir el partit amb un resultat molt ajustat (43,9% dels vots davant del 44,7%). Els set han fet públic un escrit dirigit a la militància de Podem i la societat valenciana en què expliquen els motius de la dimissió, que atribueixen a "raons polítiques". En concret, acusen la nova líder d'haver causat "un mal irreparable per a la unitat, la fortalesa i la reputació" del partit.

Segons denuncien els firmants, l'actual portaveu en les Corts d'Unides Podem ha "incomplit" el projecte que va presentar a la militància en el procés que la va proclamar coordinadora autonòmica. "La tercera assemblea ciutadana de Podem va enviar un missatge molt clar: unitat i reconeixement als lideratges en les tres potes que conformaven el nostre espai polític", recorden, per a després lamentar que "malgrat els intents" perquè Lima incloguera en el projecte el 55% de la militància del partit que no li va donar suport en les primàries, el primer que va fer va ser "una executiva monocolor".

Per això, l'acusen de no haver mantingut la paraula de "no expulsar" els dos dirigents anteriors —en referència a Dalmau i Davó— i d'haver fet fora "els equips tècnics, treballadors i treballadores del partit" una vegada va accedir a la secretaria general. "L'actual direcció ha creuat línies roges en matèria de vulneració de drets laborals, una cosa inassumible per a un espai polític que enarbora la defensa d'aquests mateixos drets", lamenten. 

Un altre dels motius que apunta l'escrit és "la ineficàcia del Consell Ciutadà Valencià" perquè s'ha quedat "buit de competències". "El que hauria de ser el màxim òrgan de presa de decisions, no té tal comesa en ser l'últim espai que coneix les accions de la coordinació general", assenyalen els set membres dimissionaris. Igualment, denuncien un incompliment de les quotes de representació de dones en llocs de responsabilitat i el que consideren una "cada vegada més feble defensa política del feminisme" en el discurs de Podem.

"La impossibilitat de debat, la falta de transparència i l'incompliment dels acords estan portant el partit a la inanitat i provocant el desencant de la militància. La deriva ja es percep imparable i, malgrat que hem intentat fer tots els possibles per a revertir-la, actualment no hi ha cap opció real de detindre-la", conclouen els ja exconsellers. Tot i abandonar el Consell Ciutadà, asseguren que continuaran treballant "des d'altres posicions" per tal d'"ampliar els drets de les valencianes i valencians, per democratitzar les nostres institucions i per un canvi social profund".

Lima desconeix que hi haja malestar en Podem

Preguntada per la cascada de dimissions en el Consell Ciutadà, Lima ha assegurat no tindre coneixement oficial, ni tampoc que hi haguera malestar en el si de la formació. Segons ha dit en declaracions als mitjans de comunicació en les Corts, aquestes qüestions han de debatre's en els òrgans interns del partit, per la qual cosa esperarà que aquests es reunisquen per a valorar l'ocorregut.

La coordinadora autonòmica de Podem ha defés a més que hi ha "molta unitat i consens" en el partit i que a la Comunitat Valenciana, la que més pes poblacional té en la formació de tot Espanya, existeix "molta mobilització dels cercles". "La meua sensació és de satisfacció, com a coordinadora autonòmica he de valorar la implicació de tots els companys i companyes", ha manifestat Lima.

Davó veu necessari "recosir" el partit

L'exsíndica d'Unides Podem i rival de Pilar Lima també s'ha pronunciat sobre les baixes en el Consell Ciutadà de la formació morada. Sobre aquest aspecte, ha dit que cal "recosir" l'espai polític de Podem a la Comunitat Valenciana i reconnectar amb les bases per a "tornar a la unitat" que enforteix el partit. Per a això veu fonamental tindre "molta voluntat i molt diàleg".

Puig: la crisi en Podem no afectarà el full de ruta del Botànic

El president de la Generalitat. Ximo Puig, ha negat que la crisi interna que travessa Podem, que junt amb Esquerra Unida conforma una de les tres potes del Botànic, puga tindre un efecte desestabilitzador en la coalició de govern, sobre la qual ha dit que "gaudeix de bona salut". Segons ha remarcat, l'eixida Martínez Dalmau s'ha produït de manera "molt raonable" i "en cap cas afectarà el full de ruta" del Consell.

També et pot interessar

stats