L'Ajuntament estudiarà si torna a autoritzar el bou embolat a les pedanies de València

Aquests festejos deixaren de celebrar-se en 2016 quan el govern de la Nau els va considerar maltractament animal

Moment d'embolar un bou / À Punt NTC

Des del 2016 no se celebren bous al carrer, específicament el bou embolat, a les pedanies de València, perquè el govern municipal —el tripartit Compromís, PSPV, Podem— el va catalogar com a maltractament animal. Ara, la Federació de Penyes Taurines de la Comunitat Valenciana ha aprofitat el canvi de govern municipal per portar el tema als tribunals i ha interposat dos recursos contenciosos contra aquesta decisió. Consideren que les associacions festeres de la ciutat de València pateixen un greuge comparatiu respecte de la resta de municipis on la Generalitat sí que ha autoritzat festejos taurins com ara el bou embolat. A més, apunten que compten amb informes veterinaris que “contradiuen i desacrediten” la qualificació de “maltractament animal” d'aquest festeig i considera.

El nou consistori encapçalat per María José Catalá es mostra obert a estudiar un canvi de criteri. El portaveu del grup popular a l’Ajuntament, Juan Carlos Caballero ha dit que s'asseuran a parlar amb els serveis jurídics de la corporació municipal perquè facen un estudi i que, una vegada l’hagen conclòs, l’executiu prendrà una decisió al respecte. El portaveu ha insistit en el fet que, de moment, no es pot dir res, però ha manifestat que l’equip de govern actual “respecta les tradicions valencianes”. Així mateix, ha recordat el compromís electoral del seu partit amb les pedanies de la ciutat sobre la celebració dels festejos tradicionals. 

No obstant això, des de la Federació asseguren que l'assumpte va més enllà de la política i que esperaran la decisió judicial. Aquesta recuperació dels festejos taurins aniria en sintonia amb les declaracions del futur conseller de Cultura, l’extorero Vicente Barrera, que va manifestar la seua voluntat de celebrar bous al carrer al centre de València. 

Des de l'oposició a l'Ajuntament, la regidora de Compromís i exedil de Benestar Animal entre 2015 i 2023, Glòria Tello, ha recordat a Catalá “l'enorme avanç” que va suposar per a València la introducció de la cura i la salut dels animals en les polítiques públiques i l'ampli consens ciutadà respecte a la fi de la tortura d'animals com a element lúdic, segons ha informat la coalició en un comunicat. També ha afirmat que han rebut amb estupefacció la insinuació de Català. 

Pel que fa a la ciutadania, l’opinió al carrer està dividida entre les persones que consideren que és una tradició valenciana que caldria recuperar i mantindre, i les que es posicionen en contra de qualsevol acte taurí. 

També et pot interessar

stats