Ajornen el ple del Parlament de Catalunya per la controvèrsia sobre el vot delegat dels diputats suspesos pel Suprem

El president de la cambra ha avalat la fórmula pactada per JxCat i ERC a pesar de les advertències dels lletrats

El portaveu de JxCAT en el Parlament, Albert Batet, a l'espera del començament del ple
El portaveu de JxCAT en el Parlament, Albert Batet, a l'espera del començament del ple / Toni Albir (Efe)

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha ajornat fins dimarts de la pròxima setmana, el 9 d’octubre, l’última sessió del debat de política general, que s’havia interromput aquest matí. 

La decisió l'ha presa després d’una jornada caòtica a la cambra, on la mesa del Parlament –amb majoria de membres de Junts per Catalunya (JxCat) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), inclòs Torrent– ha validat l'acord entre JxCat i ERC sobre la fórmula per a delegar el vot dels diputats suspesos pel Tribunal Suprem, a pesar de les reticències que han manifestat els lletrats de la cambra. 

Els representants de Ciutadans i PSC a la mesa han advertit que presentaran una petició de reconsideració. El líder socialista, fins i tot, ha anunciat la possibilitat de demanar l’empara al Tribunal Suprem.

Aquesta vesprada les cúpules de JxCat i ERC havien solucionat les discrepàncies sobre el vot delegat, que han obligat a paralitzar el ple per set hores. Estava previst a les 12:00 h i no l’han représ fins a les 19:00.

Segons l'acord entre els dos grups independentistes, els parlamentaris podrien delegar el vot en altres diputats de les seues formacions per correu electrònic, i sense la necessitat d’una signatura física.

En concret han acordat que els quatre diputats de JxCat afectats per la suspensió –Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull– delegaren el vot en el diputat Albert Batet, com ja van fer dimarts els seus homòlegs d'ERC, Oriol Junqueras i Raül Romeva, amb un altre company. Una fórmula a la qual s'ha oposat inicialment JxCat i que he generat una forta controvèrsia amb els seus socis d’ERC i ha forçat a paralitzar el ple.

Els lletrats de la cambra entenen que aquest acord "no esmena els errors" que havien detectat en una primera proposta que JxCat havia registrat a la cambra i dels quals ja havien alertat aquest matí. Defenen que els quatre diputats suspesos haurien de presentar un escrit signat per cadascun dels polítics, en el qual designen explícitament un substitut o, en cas contrari, els vots no es s’haurien de comptabilitzar en el plenari.

Finalment l'opinió dels lletrats, que és consultiva i no vinculant, no l'ha presa en consideració la mesa de la cambra, on el bloc independentista té majoria.

Tensió entre JxCat i ERC 

El conflicte ha començat aquest matí quan JxCat ha registrat un document en la cambra perquè els diputats de la formació que estaven afectats per la suspensió del Suprem continuaren votant a l'empara de la fórmula de delegació del vot que empren des del 31 de maig, a pesar de les advertències dels lletrats del Parlament, amb l’argument que no era necessària una nova cessió del seus drets. I s'ha enquistat quan els neoconvergents no han admés la petició d'ERC i el president del Parlament, Roger Torrent, per a rectificar i adaptar-se al sistema que havien pres els seus diputats suspesos –Jonqueras i Romeva–, entre acusacions a JxCat d'haver trencat un pacte previ sobre el cas. 

La falta d'acord a la mesa del Parlament ha posposat sense hora el debat de política general, que havia de començar a les 12:00 h. Després de tres hores de reunió entre representants dels dos partits i Quim Torra, a les 16 hores han aconseguit el pacte que ha desbloquejat la situació.

Poc després, el president del grup d'ERC, Sergi Sabrià, i el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, han escenificat la fi de les diferències en una roda de premsa, on han demanat disculpes pels desacords i han confirmat la voluntat de donar continuïtat al govern català i d'"esforçar-se per superar la situació d'excepcionalitat" derivada de la "judicialització" del procés sobiranista.

També et pot interessar

stats