Aitana Mas sobre els bous al carrer: "Una festa en què mor gent és una festa?"

La coportaveu d'Iniciativa, una de les tres potes de Compromís, demana "no retardar" la confecció de les llistes de la coalició de cara a les eleccions autonòmiques i, especialment, locals

Aitana Mas
La vicepresidenta, portaveu i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas / Rober Solsona (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 de setembre 2022 - 13:47 Actualitzat: 03 de setembre 2022 - 13:22

La vicepresidenta de la Generalitat, Aitana Mas, ha incidit en la necessitat de debatre sobre la celebració dels bous al carrer en un moment en el qual la societat té "uns quants dubtes de seguretat i protecció" pel que fa a aquests actes. "Una festa en què mor gent és una festa?", s'ha preguntat.

Mas ha dit que en cap moment ha demanat que es prohibisca res, "dic que se'n parle i que es millore". Aquest estiu s'han produït set morts en actes de bous al carrer, més de 300 ferits i s'han instruït 15 expedients per presència de menors. "Què hauria passat aquest estiu si aquestes set persones hagueren mort en els incendis? Què ens haurien dit? Quants caps s'haurien demanat, en aquest cas, des de l'oposició?"

Considera que els dubtes que té sobre aquest tema "són compartits amb bona part de la ciutadania". També ha incidit en la part animalista del debat, i en els dubtes que plantegen aquests actes respecte al benestar dels mateixos animals. En aquesta línia, ha indicat que en la comissió sobre els actes que es va celebrar el dilluns es va apuntar a "més protecció i més formació".

Per a Mas, "hi ha un marge de millora, veurem si en els pròxims mesos aquestes mesures són prou perquè no torne a morir ningú en un acte així", ha agregat. "Si no, caldrà pensar com millorem aquests actes o començar a buscar alternatives i altres maneres de poder fer-los", ha afegit.

"El que no faré, i menys com a portaveu d'un govern, és resignar-me al fet que mora gent sense actuar o sense dir res o sense incrementar encara més les mesures de protecció", ha assenyalat.

Preguntada sobre si creu que els municipis haurien de seguir l'exemple de Tavernes de la Valldigna, que aquest estiu va decidir no autoritzar els bous, ha indicat que la decisió correspon a cada municipi i que "en cap cas l'ha de prendre el Consell". "No em clavaré en l'autonomia municipal, només faltaria".

Demana "no retardar" la confecció de les llistes de Compromís

En clau de partit, la coportaveu d'Iniciativa demana "no retardar" la confecció de les llistes de la coalició Compromís –que també suma les formacions Més i VerdsEquo– de cara a les eleccions autonòmiques i, especialment, locals.

En una entrevista amb Europa Press, ha incidit en la seua preferència perquè les llistes en Compromís isquen abans del que és habitual. "Sempre solem fer-ho uns dos mesos abans de la campanya i crec que això, sobretot en l'àmbit municipal, no dona molt de marge", ha manifestat.

Com a exemple, Mas ha assenyalat els casos dels municipis en els quals es presenta una persona nova, que "ha de fer-se veure i promocionar-se una miqueta més". Sobre les primàries de la coalició valencianista, la coportaveu d'Iniciativa ha assenyalat que és un sistema amb "les seues llums i les seues ombres", i ha demanat "debatre sobre aquest tema".

El 2019 Compromís va utilitzar un sistema de primàries amb quotes per partits per a garantir la presència de les tres formacions.

També et pot interessar

stats