Ábalos admet que va saber dels contractes amb l'empresa de la trama per correus de Koldo

L'exministre de Transports respon així als corredors del Congrés a l'informe de l'UCO, on defenia que l'exassessor va informar dels contractes adjudicats a la trama

El diputat del grup mixte, José Luis Ábalos
El diputat del grup mixte, José Luis Ábalos / abriel Luengas (Europa Press)

L'exministre de Transports, José Luis Ábalos, ha admés este dimecres que l'abril del 2020, una vegada adjudicats, va ser coneixedor dels contractes del seu departament amb Solucions de Gestió per a l'adquisició de material sanitari. També que va rebre correus electrònics del seu llavors assessor Koldo García sobre els mateixos perquè es va preocupar per les "ombres reputacionals" de l'empresa i va exigir que "s'aclariren". "Estaria bo que no ho sabera", ha comentat.

Així ho ha explicat en declaracions als corredors del Congrés en ser preguntat per estos correus electrònics als quals al·ludeix la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil que investiguen la trama. L'exministre s'ha declarat "impressionat" per les informacions publicades hui dimecres. "Estaria bo que no ho sabera", ha dit quan se li ha preguntat si aleshores estava al corrent dels contractes de Transports amb l'empresa ara investigada.

La resposta d'Ábalos fa referència a l'informe de la Guàrdia Civil que afirma que l'exministre va tindre "coneixement" a través del seu exassessor Koldo García dels contractes de material sanitari que diversos ens públics van adjudicar en plena pandèmia a l'empresa sobre la qual pivota la investigació que dirigeix l'Audiència Nacional. Segons la tesi de la Unitat Central Operativa (UCO) de l'institut armat, quan Koldo García va rebre documentació sobre la "situació" de l'empresa Solucions de Gestió, va informar dels "detalls" al llavors titular del Ministeri de Transports.

"Clar que jo era coneixedor a l'abril [del 2020] de la contractació del ministeri. Em van preocupar les notícies que van eixir publicades sobre la reputació de l'empresa i vaig demanar que s'aclariren. Este és el problema?", ha preguntat l'ara diputat del Grup Mixt del Congrés. "Ho reconec tot", ha postil·lat Ábalos este dimarts.

"Era coneixedor de la contractació una vegada produïda, entre altres coses, perquè més enllà que jo ho sabera administrativament, ja estava publicant-se en els mitjans, i lògicament em preocupava la reputació o la imatge d'esta societat i, per tant, que s'isquera a aclarir-ho", ha dit.

Ábalos ha explicat que ell sempre ha treballat amb el seu "correu personal" —perquè mai ha utilitzat els "oficials"— i que espera que no es publique perquè això implicaria "clavar-se" en la seua "intimitat" i l'obligaria a tancar-ho, la qual cosa li "suposaria molta pèrdua". L'exministre ha titllat de "tremends" els titulars que ha vist en les últimes hores sobre esta qüestió, també les notícies que apunten a una "relació personal" seua amb el llavors secretari de Ports de l'Estat.

"Clar que sí, és que formava part de l'assessoria jurídica del partit i jo era secretari d'organització, clar que ho coneixia perfectament, treballava amb ell, és que és impressionant", ha comentat, abans de recalcar que naturalment també tenia relació amb altres alts càrrecs, com el sotssecretari del ministeri.

De fet, ha incidit en el fet que ja ha "dit mil vegades" que van ser ells els que "van fer la tramitació" del contracte i que la Fiscalia "en la seua denúncia, diu clarament que està ben feta" i que ningú va posar cap objecció.

"I més enllà que va complir amb tots els tràmits legals, també és veritat que hi ha un correu que s'ignora del director d'organització i inspecció del ministeri, en el qual es diu clarament que de totes les ofertes que van arribar, la més viable era esta", ha afegit Ábalos, per a qui este correu no és notícia perquè "això mata el relat".

També et pot interessar

stats