El 53% dels responsables d'empreses públiques valencianes suspén en mèrit i capacitat

"No estem en mans dels millors, sinó de la mediocritat", segons l'informe "El Dedómetro", que denuncia un "intercanvi de cromos" en mans dels polítics per a "col·locar" persones per "amiguisme"

La Fundació Hay Derecho presenta l'informe "El Dedómetro"
La Fundació Hay Derecho presenta l'informe "El Dedómetro" / Europa Press

El 53% dels màxims responsables d'empreses públiques valencianes, en sectors claus com les empreses de gestió d'aigües, transport o mitjans de comunicació, suspén en mèrit i capacitat, la qual cosa demostra que "no estem en mans dels millors, sinó de la mediocritat".

Aquesta és la principal conclusió de la investigació realitzada per la fundació Hay Derecho en l'informe "El Dedómetro" que analitza, a través de la recollida i anàlisi de dades públiques, el nivell de politització i amiguisme en la designació dels màxims responsables de 63 currículums de trenta entitats de la Comunitat Valenciana al llarg de deu anys i que s'ha presentat aquest dijous en l'Agència Valenciana Antifrau.

Sobre aquest tema, la directora de la fundació, Safira Cantos, ha advertit que les empreses públiques s'han convertit en un "intercanvi de cromos" en mans dels polítics per a "col·locar" en els seus llocs directius persones per "amiguisme" i "retornar favors", malgrat ser entitats tècniques que gestionen pressupostos mitjans a la Comunitat Valenciana de 48 milions.

Per contra, l'Agència Valenciana Antifrau, dirigida per Joan Llinares, és la que obté la millor puntuació de totes les entitats analitzades, del total de 101 currículums de directius analitzats en 43 entitats de Madrid i la Comunitat Valenciana.

La situació no millora amb els anys

En aquest sentit, ha apuntat que aquestes institucions públiques haurien de ser dirigides per un gestor seleccionat en un procés "obert, transparent i en règim de concurrència competitiva" per a triar al millor talent i evitar la corrupció, però la realitat és ben diferent. Obtenen un 4 de mitjana i la situació no millora amb els anys, alguna cosa que "mai" ocorreria en el sector privat.

Així, ha assenyalat que, quan les persones són nomenades per la seua competència, "es bolcaran per a donar el millor d'elles en aquest acompliment", però "si, per contra, han sigut nomenades mitjançant favor polític, saben que hauran de retornar-ho o les destituiran quan no responguen a la mateixa correlació de forces. I això expulsa el millor talent de la societat".

El responsable de dades de la fundació, Rafael Rivera, explica que l'estudi es basa en quatre paràmetres: la independència (relació històrica amb partits polítics), la formació, l'experiència professional (general, en la matèria i en gestió) i la permanència en el lloc, una cosa "essencial" per a poder desenvolupar estratègies en el temps.

Una altíssima rotació

No obstant això, hi ha "una altíssima rotació". Un exemple, en Ferrocarrils de la Comunitat Valenciana, que compta amb un pressupost d'uns 80 milions, han passat sis persones en l'última dècada i amb "una qualificació baixa". "Aquests senyors el que han de fer és gestionar una xarxa de metro i de ferrocarrils. No és un tema polític, no hi ha trens d'esquerres i de dretes", ha recalcat.

Així mateix, ha advertit que "l'opacitat" en aquestes institucions està "moltes vegades relacionada amb la falta de mèrit dels líders" quan "ací cal vindre ensenyat". Així, el 80% incompleix almenys una de les obligacions legals. El 33% no mostra el currículum dels seus màxims responsables o ho fa de manera incompleta, amb una ocultació del passat polític. El 47% de les entitats no publica els salaris, i el 13% no publica informació comptable.

També et pot interessar

stats