Els 365 milions d'ajust són retencions de crèdit i de partides a executar, segons la Generalitat

Assegura que no afecten la despesa social, però sí que es veuen afectades partides de personal o inversions.

Els 365 milions d\'ajust són retencions de crèdit i de partides a executar, segons la Generalitat
Els 365 milions d'ajust són retencions de crèdit i de partides a executar, segons la Generalitat

Després que la Generalitat anunciara un ajust de 365 milions d'euros del pressupost d'enguany d'ací a final d'any, les reaccions no s'han fet esperar. El mateix govern valencià assegura que les retallades, exigides pel Ministeri d'Hisenda al Consell perquè es puguen transferir 250 milions del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), són en realitat retencions de crèdit i sobre partides que no s'havien d'executar.

Tot i que el PP ha demanat que el president de la Generalitat, Ximo Puig, comparega a les Corts per a donar explicacions, finalment, a falta de la confirmació de la data, serà el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, qui ho faça. El diputat del grup popular, Rubén Ibáñez, ha afirmat que el que molts temen és que les retallades puguen arribar a ser com les de l'any 2016, que "sí que van ser en Sanitat, Educació i Serveis Socials, en un 39%."

La portaveu de Ciutadans, Ruth Merino, ha criticat que facen aquests anuncis en dissabte perquè passe més desapercebut. A més, ha afirmat que la Generalitat ja no té "tant interés" a "explicar eixes partides que es retallaran", com quan van anunciar els pressupostos expansius.

Per la seua banda, els grups del Botànic han fet front comú per a negar que els ajustos siguen retallades. Des d'Unides Podem, Ferran Martínez ha plantejat mesures fiscals per a aconseguir més ingressos, insistint en la taxa turística i en un impost als habitatges buits. Ha assegurat que si ara ixen PP i Ciutadans a criticar els ajustos, han de saber que "són ells mateixos els qui els han promogut i els que han creat tota l'arquitectura d'austeritat que ens obliga a fer-los".

Graciela Ferrer, diputada de Compromís a les Corts, creu que el que sempre ha de primar és la transparència i donar explicacions per a "situar i tranquil·litzar els valencians i les valencianes perquè és la nostra responsabilitat."

Finalment, el síndic socialista, Manolo Mata, ha dit que ja hi havia un acord en el Botànic en què es sabia que "ni l'educació, ni la sanitat, ni els serveis socials anaven a estar afectats". "Això no té res a veure amb les retallades que feia el PP", ha afegit.

També et pot interessar

stats