23J | 3,7 milions de valencians estan cridats a elegir hui 33 diputats i 12 senadors

Espanya decideix entre la reedició d’un govern progressista, que encapçalen el PSOE i Sumar, o el gir a la dreta, amb el PP i Vox

El Congrés dels Diputats a Madrid
El Congrés dels Diputats, a Madrid / À Punt NTC

Més de 3,7 milions de valencianes i valencians estan cridats a les urnes aquest diumenge en una nova cita electoral amb què s’escolliran 33 dels 350 diputats —16 per la circumscripció de València, que en suma un respecte a l'anterior cita electoral per un augment poblacional, 12 per la d’Alacant i 5 per Castelló— que formaran part de l’hemicicle del Congrés, des d’on es conformarà el govern estatal de la pròxima legislatura.

Previsiblement, tant el bloc d’esquerres, capitanejat pel PSOE i Sumar, com el de dretes, liderat pel PP i Vox, estaran obligats a entendre’s i recaptar altres suports en uns comicis que auguren una accentuada polarització de la societat espanyola.

A més, una segona urna permetrà escollir amb la papereta de color salmó dotze —tres per cada circumscripció— dels 208 senadors que es renoven en la cambra alta i que s’afegiran als sis senadors valencians sorgits arran de les eleccions autonòmiques.

Després d'una campanya electoral que ha coincidit amb la investidura de Carlos Mazón com a nou president de la Generalitat i amb la conformació del nou govern integrat pel PP i Vox, els valencians decideixen si es replica el gir que es va donar a la dreta el 28M o si l'esquerra recupera espai.

El dispositiu desplegat per a aquest 23J disposarà de 6.167 meses i 16.254 urnes distribuïdes entre els 2.156 col·legis electorals de tot el nostre territori, en què podrà depositar-se el vot entre les 9:00 i les 20:00 hores. Més de 9.000 membres dels diversos cossos de seguretat garantiran la normalitat durant la jornada electoral.

El govern espanyol oferirà les primeres dades de participació en les eleccions generals a les 14:30 hores i les 18:30 hores. A les 22.30 hores tindrà lloc la compareixença per a donar compte dels resultats provisionals, que es podrà seguir en temps real des de les 21:00 hores a través d'una pàgina web i una aplicació mòbil.

Pel que fa al vot per correu, en aquestes eleccions s’han assolit rècords històrics a la Comunitat Valenciana, amb més de 122.000 peticions, vora 44.000 més que en les generals del 10 de novembre del 2019. Les més de 2,6 milions de sol·licituds de vot per correu a tot l’Estat pràcticament han duplicat les registrades en els comicis del 2019.

En aquestes eleccions, l’electorat valencià tindrà 28 opcions per a elegir els representants al Congrés i 24 candidatures en el cas del Senat. A banda dels partits de més representació, el ventall d’opcions inclou altres formacions com la progressista Retallades Zero, la formació de Macarena Olona, Caminant Junts, o la valencianista Estat Valencià del Benestar. 

Després del recompte de la jornada electoral, l'escrutini oficial en les juntes electorals provincials es farà del 28 al 31 de juliol; la proclamació d'electes es durà a terme de l'1 al 9 d'agost; i la sessió constitutiva de les Corts Generals de la quinzena legislatura tindrà lloc el 17 d'agost.

El 23J en clau valenciana

En tancar els col·legis electorals, a les 20:00 hores À Punt donarà les dades del sondeig elaborat per l’empresa Sigma Dos. Minuts abans, des de les 19:45 hores, els serveis informatius de les diverses plataformes de la radiotelevisió valenciana emetran una programació especial en la nit electoral per a informar dels resultats en directe.

Els periodistes Vicente Ordaz, cap d’informatius de la COPE, i Quico Arabí, periodista i escriptor, i els politòlegs Susi Boix i Joan Gonçales formaran part de la taula d’anàlisi dels resultats en clau valenciana i estatal.

Un dispositiu especial d’À Punt Notícies es desplegarà en quatre de les seus dels partits polítics a la Comunitat Valenciana i a Madrid, a més del centre de dades del Ministeri de l’Interior.

També et pot interessar

stats