14F: Catalunya vota amb la incertesa de l'abstenció i d'un empat a tres

Algunes claus de la nit electoral al Parlament català, que podrà seguir-se per la televisió d'À Punt.

14F: Catalunya vota amb la incertesa de l'abstenció i d'un empat a tres
14F: Catalunya vota amb la incertesa de l'abstenció i d'un empat a tres

Catalunya encara la recta final de les eleccions autonòmiques del 14F, les més atípiques de la història, enmig de la tercera onada de la pandèmia del coronavirus, amb un elevat nombre d’indecisos i un augment imprevisible de l’abstenció.

Les catalanes són les terceres eleccions que se celebren a Espanya des de l'inici de la pandèmia. Les dues anteriors es van convocar en paral·lel el 12 de juny de l'any passat a Galícia i el País Basc. La Generalitat Catalana ha previst diversos protocols consensuats amb els partits polítics per tal de garantir la seguretat dels votants. Així s'han establert unes franges horàries de votació per als grups de risc, la població general i les persones contagiades, confinades i contactes estrets de positius.

Aquest diumenge, a més, serà la cinquena vegada en deu anys que es vota al Principat, un factor que també podria condicionar la desmobilització electoral, com apunten els sondejos.

Qui pot guanyar les eleccions?

Tres són els partits favorits per a liderar el govern català: Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Partit Socialista de Catalunya (PSC) i Junts per Catalunya (JxCat), que, segons les enquestes, obtindrien un nombre de vots molt igualat. Un resultat que dificultaria un govern en solitari i faria necessari un pacte entre partits.

Quins partits podrien obtindre representació parlamentària?

Juntament amb ERC, el PSC i JxCat, altres sis partits podrien obtindre representació parlamentària: Ciutadans, la CUP, el PDeCat, el PP, Vox i En Comú Podem. La irrupció de Salvador Illa, fins ara ministre de Sanitat, com a candidat del PSC ha augmentat la intenció de vot d'aquest partit i els sondejos el situen com al partit més votat, seguit d'ERC i JxCat que tindrien un percentatge molt igualat de vots.

Guanyar o governar?

No obstant això, convé tindre en compte que guanyar no significa governar. El cas més proper és el resultat de les últimes eleccions catalanes, les del 21 de desembre de 2017, quan Ciutadans va obtindre el major nombre d'escons. Un resultat que només va servir per a liderar l'oposició, davant del pacte entre ERC i JxCat.

Quin govern podria eixir de les urnes?

El triple empat entre PSC, JxCat i ERC que mostren en els sondejos a hores d'ara implica que siga necessari un pacte per a formar govern. Des del 2012, els partits del bloc independentista s'han aliat per a governar i formar majoria. Segons l'última enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), ERC encapçala aquest bloc amb el 23,7% dels vots, seguit de JxCat. De moment, amb les xifres del CIS, un pacte del bloc independentista amb ERC, JxCat, PDeCAT i la CUP, sumaria el 42,8% dels vots.

Tanmateix el partit més votat, segons les enquestes, seria el PSC amb el 23,7% dels vots. D'aquesta manera s'obri una alternativa d'esquerres per a governar constituïda per PSC, ERC i En Comú Podem que sumarien el 52,5% dels vots.

No obstant això, aquest pacte resulta poc probable després de l'acord firmat pels partits independentistes en què es comprometien per escrit a no formar govern amb el PSC. Un acord que fa encara més difícil les aliances necessàries per a constituir govern i que fa planejar la idea d'una repetició de les eleccions.

Quina participació s'espera?

La participació és una de les grans incògnites en aquests comicis, molt difícil de preveure amb exactitud. Les enquestes apunten una baixada que podria ser de fins al 20% respecte de les anteriors eleccions. El desencant amb el Procés i la incidència de la pandèmia són els principals factors d'aquesta pronunciada desmobilització. Mentre que els anteriors comicis, del 2017, es va arribar al màxim de participació a Catalunya, amb un 79,1%, l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat de Catalunya (CEO), estima que la participació serà del 62%.

Quants escons es trien?

Per a arribar a la majora absoluta són necessaris 68 escons, ja que al Parlament català hi ha 135 diputats. Per províncies es distribueixen amb 85 escons per a Barcelona, 17 per a Girona, 15 per a Lleida i 18 per a Tarragona.

Actualment, el parlament català està conformat per 34 escons de JxCat i 32 d'ERC, que amb l'abstenció dels 4 escons de la CUP van conformar el govern. Ciutadans lidera l'oposició amb 36 escons. El PSC en té 17, En Comú Podem, 8 i el Partit Popular, 4.

Nit electoral a la televisió d’À Punt

À Punt

La televisió d’À Punt oferirà aquesta nit, a partir de les 22:00 hores, un programa especial de cobertura de les eleccions catalanes, amb un resum de la jornada, una taula d’anàlisi i debat, un pactòmetre i connexions en directe al Centre de Dades del Parlament català i les principals seus dels partits.

També et pot interessar

stats