Zelenski condiciona la neutralitat d'Ucraïna a l'alliberament de tot el seu territori

Els Estats Units adverteix que Rússia pretén orquestrar a mitjan maig referèndums per a annexionar-se les províncies de Donetsk i Lugansk, a la regió ucraïnesa del Donbass

Un militar besa a la seua parella en retrobar-se en Zaporiya, a 220 quilòmetres de Mariúpol, Ucraïna
Un militar besa a la seua parella en retrobar-se en Zaporíjia, a 220 quilòmetres de Mariúpol, Ucraïna / Miguel Gutiérrez (Efe)

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha condicionat la neutralitat que exigeix Rússia al seu país a l'alliberament de tot el seu territori, inclosos el Donbass i la península de Crimea, annexionada per Rússia en 2014.

En una entrevista en el canal de televisió saudita Al-Arabiya, Zelenski ha tornat a acusar a Rússia, que exigeix a Ucraïna que es comprometa a no ingressar en l'OTAN i mantindre's neutral, de pretendre dividir al seu país a través d'un referèndum en els territoris ocupats sobre la seua independència com el que va dur a terme a Crimea el 2014.

A més de l'alliberament de tot Ucraïna, el mandatari ha insistit que, per a acceptar la neutralitat que demana Moscou, requereixen "garanties de seguretat per a no ser objecte d'atacs similars en el futur, i altres d'armament en el cas d'afrontar una guerra com l'actual".

En qualsevol cas, ha afegit que qualsevol decisió sobre aquest tema serà sotmesa a "un referèndum on participarà tot el poble".

I respecte a l'avanç de les negociacions, Zelenski s'ha queixat que "els negociadors russos no tenen capacitat per a prendre decisions" i l'última paraula sempre la tindrà el president rus, Vladímir Putin, per la qual cosa ha insistit en una interlocució directa entre els dos presidents.

Els EUA creuen que Rússia farà referèndums per a annexionar el Donbass

Els Estats Units han advertit que Rússia pretén orquestrar a mitjan maig referèndums per a annexionar al seu territori les províncies de Donetsk i Lugansk, a la regió ucraïnesa del Donbass, similars al que va tindre lloc a Crimea el 2014. Cal recordar que Putin va ordenar envair Ucraïna el 24 de febrer després de reconéixer la independència de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk.

L'ambaixador estatunidenc Michael Carpenter ha dit davant l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa que Moscou ha modificat els objectius de la invasió d'Ucraïna, que en un inici buscava enderrocar al govern de Kíiv, i ara centra els seus esforços en l'est i sud del país, on pretén "annexionar" el Donbass.

Carpenter ha avisat que Moscou ja està substituint als alcaldes de la regió per a "imposar consells populars, essencialment compostos per titelles del Kremlin". El representant de Washington en l'OSCE ha fet públic aquest advertiment per a "exposar" les accions de Rússia, i ha reivindicat els esforços d'Occident per a "aïllar diplomàticament" a Moscou.

Així mateix, ha assegurat que l'OSCE està "estudiant meticulosament" la situació a Transnístria, una regió separatista de Moldàvia, on la setmana passada es van registrar diverses explosions, que segons Ucraïna podrien ser utilitzades per Rússia com a excusa per a intervindre en la zona.

El papa demana reunir-se amb Putin a Moscou, però no ha rebut resposta

El papa Francesc ha revelat que ha demanat viatjar a Moscou per a reunir-se amb el president rus, Vladimir Putin, per a demanar-li que detinga la guerra a Ucraïna, però que encara no ha rebut resposta, en una entrevista que publica el diari Corriere della Sera.

Ucraïna només collirà un 65%, la qual cosa provocarà fams

Ucraïna, considerat un dels graners del món per la seua alta producció de cereals, espera produir enguany només un 65% de la seua collita habitual, la qual cosa encarirà els preus a tot el món i provocarà escassetat d'aliments en molts llocs, i fam.

L'economista ucraïnés expert en el sector Oleh Pendzyn va explicar a l'emissora local Hromadske Ràdio que la collita ucraïnesa s'ha vist greument afectada per la invasió russa, segons informa Ukrinform.

El pressupost de defensa rus es va duplicar entre 2005 i 2018, segons el Regne Unit

El pressupost de defensa de Rússia es va duplicar aproximadament entre 2005 i 2018, amb inversions en diverses capacitats aèries, terrestres i marítimes d'alt nivell, segons l'últim part d'intel·ligència divulgat pel Regne Unit.

També et pot interessar

stats