Zelenski, de camí a Washington per a reunir-se amb Biden i intervindre al Congrés

El president dels EUA anunciarà una nova entrega de material militar coincidint amb la visita del mandatari ucraïnés, la primera eixida del país des de la invasió russa

Un militar desplaçat a la regió de Bakhmut saluda el president ucraïnés, Volodímir Zelensky, en la visita del mandatari al front de Donetsk
Un militar desplaçat a la regió de Bakhmut saluda el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, en la visita del mandatari al front de Donetsk / Presidència d'Ucraïna (via Reuters)

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski viatja a Washington per a reunir-se amb el mandatari estatunidenc, Joe Biden, i oferir un discurs en el ple del Congrés dels Estats Units (EUA). “De camí als EUA per a enfortir la resiliència i les capacitats de defensa d'Ucraïna” —ha escrit en el seu compte de Twitter—. “Discutiré [amb Biden] la cooperació entre Ucraïna i els Estats Units. També tindré un discurs en el Congrés i una sèrie de reunions bilaterals.

Es tracta de la primera visita a l'estranger del mandatari ucraïnés des que el seu país va ser envaït el passat 24 de febrer. La Casa Blanca havia anunciat prèviament la visita de Zelenski i la intervenció en una sessió conjunta de les dues cambres del Congrés, mitjançant la portaveu Karine Jean-Pierre.

Un funcionari d'alt nivell de l'administració estatunidenca ha traslladat als mitjans de comunicació que el mandatari ucraïnés estarà “unes poques hores” a Washington. S'espera que en aquest temps el president dels EUA anuncia l'enviament d'un nou paquet d'ajuda militar a Ucraïna per valor de 2.000 milions de dòlars, que inclourà una bateria de míssils Patriot, un sistema de defensa antiaèria de llarg abast i gran eficàcia que pot complicar l'acció de l'aviació russa i Kíiv feia temps que sol·licitava a Washington.

En paral·lel, l'ONU ha anunciat una nova ajuda de 20 milions de dòlars del seu fons humanitari per a Ucraïna per a donar suport als grups de la societat civil i de voluntaris que assisteixen els milions de persones afectades per la guerra.

300 dies de "l'operació militar llamp" russa

La visita de Zelenski té lloc quan es compleixen tres-cents dies d'una invasió que Rússia havia anunciat com una “operació militar llamp”. La forta resistència ucraïnesa ha capgirat els plans del Kremlin que tot i l'annexió parcial de quatre regions (Zaporíjia, Donetsk, Lugansk i Kherson) ha perdut progressivament bona part d'aquests territoris per l'ofensiva rival. La ciutat de Bakhmut (Donetsk) a cent quilòmetres de la frontera amb Rússia, és ara el punt més calent del conflicte. Està al front est, una línia de vora 1.300 quilòmetres. Allí s'ha desplaçat Zelenski per a saludar les tropes i entregar condecoracions coincidint amb l'aniversari.

L'única conquista important de l'Exèrcit rus en vora deu mesos de combats ha sigut la creació d'un corredor terrestre cap a la península de Crimea, annexionada per Rússia el 2014, a través d'autoproclamada república popular de Donetsk i del sud de les regions de Zaporíjia i Kherson. Moscou també ha tingut èxit en el castic a la població civil mitjançant els atacs continus a la xarxa energètica. A la regió de Kíiv, per exemple, el 80% dels consumidors està sense subministrament elèctric després de l'última ronda d'atacs russos, aquest mateix dilluns.

També et pot interessar

stats