La Xina suspén la importació de peix del Japó pel vessament d'aigues de la nuclear de Fukushima al Pacífic

El país nipó ha començat a abocar 1,34 milions de tones d'aigua contaminada, després d'un tractament per a eliminar els residus radioactius

En imatge, una manifestant durant una de les protestes a Corea del Sud contra la decisió del Japó
En imatge, una manifestant durant una de les protestes a Corea del Sud contra la decisió del Japó / Kim Hong-Ji (Reuters)
24 d'agost 2023 - 10:41

La Xina ha suspés la importació de productes aquàtics d'origen japonés (inclosos peixos, mariscos, mol·luscos, crustacis i algues) en resposta al vessament d'aigües tractades de la central nuclear de Fukushima al Pacífic. El Japó ha iniciat aquest dijous l'abocament d'1,34 milions de tones d'aigua marina, que emmagatzemava des de la fuita que va causar el terratrémol i el tsunami del 2011. El líquid es va gastar per a refredar els reactors durant la crisi nuclear i abans d'alliberar-lo al Pacífic s'ha sotmés a un procés per a eliminar el màxim de residus radioactius, que compta amb el vistiplau de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA). L'Executiu nipó va decidir en 2021 recórrer a la descàrrega controlada a la mar com a via per a desfer-se del líquid contaminat que s'acumula en les instal·lacions nuclears, com un pas previ per al desmantellament de la planta.

Pequín ha qualificat el govern de Tokio "d'egoista" i "irresponsable" per l'abocament i l'acusa d'ignorar els forts qüestionaments i oposició de la comunitat internacional. L'Administració General de Duanes xinesa ha informat en un comunicat que continuarà "monitorant la situació de l'abocament d'aigua" i ajustarà les mesures de control "segons siga necessari" per a "protegir la salut i la seguretat alimentària" dels seus ciutadans.

Des del 2011, la Xina prohibeix importar aliments des d'una desena de les 47 prefectures del Japó, entre aquestes la de Fukushima, i revisava "de manera estricta" tota la documentació dels aliments arribats des d'altres parts del Japó, especialment en el cas de productes aquàtics com el marisc.

A la reacció de la Xina se suma la dels països que comparteixen mar, com Corea del Sud. Contra l'abocament també s'ha posicionat part de la societat nipona i la federació nacional de cooperatives pesqueres del Japó, que considera que la decisió prorrogarà l'estigma radioactiu que pesa sobre les captures a l'àrea de Fukushima. Diverses veus de la comunitat científica internacional i organitzacions ecologistes com Greenpeace consideren insuficients les garanties de seguretat presentades.

El Fòrum de les Illes del Pacífic (FIP), que integren països com Austràlia i Nova Zelanda, Fiji o Papua Nova Guinea, ha exigit que l'abocament es realitze en condicions de màxima seguretat. Herny Puna, el secretari general del FIP, contraris a la "decisió sobirana" del Japó, ha recordat el país nipó el compromís a detindre el procés, en cas que durant la supervisió d'aquest, l'OIEA determine que l'aigua de Fukushima no és segura.

També et pot interessar

stats