La Xina ratifica la controvertida llei de seguretat que limita l’autogovern de Hong Kong

Els Estats Units revoquen l’estatus especial de l’excolònia britànica davant el risc que desvie tecnologia “sensible” a les autoritats xineses.

La policia deté a un home durant una marxa silenciosa contra la llei de seguretat nacional, el passat 28 de juny a Hong Kong
La policia deté a un home durant una marxa silenciosa contra la llei de seguretat nacional, el passat 28 de juny a Hong Kong / Jerome Favre (Efe)

El parlament xinés ha ratificat la controvertida llei de seguretat de Hong Kong que limita els actes dissidents a l’excolònia britànica i que inclou penes de fins a cadena perpètua per “actes de secessió, subversió, terrorisme i confabulació amb forces estrangeres”.

Fonts citades pel diari ‘South China Morning Post’ asseguren que la llei ha estat ratificada aquest matí i podria entrar en vigor demà primer de juliol, data en la qual es commemora el traspàs a Pequín de la sobirania de la ciutat el 1997. Segons el rotatiu, l’assemblea debat ara la inserció de la llei en la Llei Bàsica hongkonguesa, considerada una sort de “constitució” de la ciutat semiautònoma.

L’ONG Amnistia Internacional ha expressat en un comunicat que l’aprovació de la llei representa una gran “amenaça” per als drets humans a Hong Kong i que, des d’ara, la Xina podria imposar les seues lleis contra qualsevol persona que considere sospitosa de cometre un crim. El cap de l’organització per a aquesta regió, Joshua Rosenzweig, acusa la Xina d’elaborar la norma amb una “rapidesa i secretisme” que podria amagar una arma de repressió per a usar-la contra crítics del Govern, “incloent a gent que només expressa els seus punts de vista de manera pacífica”. Així mateix, apunta que es podria acabar castigant els candidats del moviment prodemocràtic que es presenten a les eleccions per al Consell Legislatiu hongkongués el setembre vinent.

Un altre dels assumptes que s’ha debatut en el si del Comité Permanent, segons les fonts del diari xinés, és la possibilitat que la llei tinga efectes retroactius una vegada siga promulgada. El text legal tindria l'objectiu de “salvaguardar la seguretat nacional” enfront de la tan temuda “ingerència estrangera” que Pequín considera que està darrere de les multitudinàries protestes que van arrancar fa més d’un any.

Els Estats Units revoquen l’estatus especial de Hong Kong

Els Estats Units ha revocat aquest dilluns l’estatus especial de Hong Kong davant el risc que es desvie tecnologia estatunidenca “sensible” a les autoritats xineses. “Amb la imposició de noves mesures de seguretat a Hong Kong, el risc que tecnologia sensible siga desviada a l’Exèrcit d’Alliberament Popular o el Ministeri de Seguretat de l’Estat (xinés) ha augmentat, soscavant l’autonomia del territori”, ha apuntat el secretari de Comerç, Wilbur Ross.

Abans que el Regne Unit tornara Hong Kong a la Xina l’any 1997, els Estats Units van aprovar una llei que confirmava el mateix tracte de quan era colònia britànica. Però el novembre passat, amb la puixança de les protestes prodemocràcia i la repressió policial en l’urbs, el president Donald Trump va establir que s’havia de comunicar anualment que es mantenien les relacions especials.

La revocació d’aquest estatus ha tingut conseqüències immediates, ja que s’ha deixat d’exportar a partir d’aquest dimarts equipament militar a Hong Kong. El secretari d’estat, Mike Pompeo, ha detallat que la decisió del Partit Comunista de la Xina “d’aniquilar les llibertats” ha forçat l’administració Trump a reavaluar les polítiques cap al territori”. Pompeo culpa Pequín d’incomplir els compromisos que va fer en la declaració conjunta Sinóbritànica de 1984, la qual va establir el manteniment durant cinquanta anys d’una sèrie de llibertats en aquest territori inimaginables a la Xina continental.

També et pot interessar

stats