La Xina detecta 35 casos d'un nou virus d'origen animal en dos regions del país

Científics xinesos han recordat que el coronavirus no serà l'última malaltia contagiosa que provoque una pandèmia

Un home se sotmet a una prova de Covid-19 a Pequín, la Xina
Un home se sotmet a una prova de covid-19 a Pequín, la Xina / Mark R. Cristino (Efe)

Un estudi científic ha revelat la detecció, en dues províncies xineses, de 35 contagis en humans d'un nou virus d'origen animal del tipus Henipavirus, segons han informat aquest dimarts mitjans estatals.

Els casos, cap d'ells greu, es van trobar en Shandong i Henan, segons el diari oficialista Global Times, que cita un article publicat per científics xinesos i de Singapur en el New England Journal of Medicine, una de les publicacions mèdiques més prestigioses del món.

El virus, per al qual no existeixen ara com ara vacunes o tractaments, va ser detectat mitjançant mostres preses de la gola de pacients que havien tingut contacte recent amb animals i s'associa amb símptomes com febra, cansament, tos, pèrdua de la gana, mals de cap i musculars, i nàusees.

D'acord amb el diari, investigacions posteriors van revelar que 26 dels 35 pacients portadors d'aquest Henipavirus van desenvolupar símptomes clínics, als quals se sumen irritabilitat i vòmits.

Segons el portal de notícies estatal The Paper, el Henipavirus és una de les principals causes emergents del salt de malalties animals a humans (procés denominat zoonosi) a la regió d'Àsia-Pacífic. Aquest mitjà indica que un dels vectors de transmissió del virus són les rates penades de la fruita, considerades hostes naturals de dos dels Henipavirus coneguts: el virus Hendra (HeV) i el Nipah (NiV).

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala que el virus Hendra provoca en humans infeccions que van des d'asimptomàtiques a infeccions respiratòries agudes i encefalitis greus, amb una taxa estimada de fatalitat d'entre el 40 i el 75%, que "pot variar en funció de les capacitats locals d'investigació epidemiològica i maneig clínic".

De moment, afirma el Global Times, no s'ha provat que existisca transmissió de persona a persona, encara que informes previs assenyalen que aquest tipus de contagi tampoc és descartable.

"El coronavirus no serà l'última malaltia contagiosa que provoque una pandèmia, ja que noves malalties tindran un impacte cada vegada major en la vida diària de la raça humana", va declarar el subdirector del departament de Patologies Infeccioses del hospidal Huashan, afiliat a la Universitat de Fudan (Xangai).

També et pot interessar

stats