Xavier Aldekoa: “Al Congo hi ha gent disposada a donar-ho tot perquè el país siga millor”
El periodista explica l’essència del continent africà en el seu nou llibre, El Quijote en el Congo
El periodista Xavier Aldekoa ha recorregut les aigües del riu Congo, el segon més llarg del món, durant dos mesos i mig. Una experiència que ha plasmat ara en el seu llibre, El Quijote en el Congo, on aprofita per a explicar l'essència del continent africà. Un equip d'À Punt notícies ha parlat amb el periodista amb motiu de la presentació de la seua última obra a València.
Xavier va gravar les travessies que ha fet pels mapes que tant el fascinaven des de xiquet. En total, 4.700 quilòmetres de navegació per un riu quasi místic, que s'endinsa en una selva infranquejable. “Vaig voler viatjar com ho fan els congolesos, en vaixells desgavellats o en canoes. Vaig travessar zones controlades per grups rebels o policies corruptes, però també vaig conéixer gent que està disposada a donar-ho tot perquè el seu país millore”, assegura en declaracions a À Punt.
El Congo viu una crisi humanitària endèmica. A més de la pobresa i la fam, la ciutadania ha de conviure amb la guerra i la violència. És un país amb infinitat de recursos naturals que són espoliats per les grans potències mundials amb la complicitat dels líders locals. Tal com explica Aldekoa, va començar amb els esclaus amb el cautxú o l’ivori i continua amb el coltan, fins a la tala il·legal d'arbres. “Es veu i es viu a la pell de qualsevol congolés”, manifesta.
Tot i això, encara hi ha esperança: “L'única arma de construcció massiva que conec és l'educació. Com més educada siga la societat, més eines tindrà perquè abusen menys d’ells”, sentencia. El Congo és un gegant amb una riquesa excepcional, que segons Xavier, si el deixen, serà imparable.