Veneçuela vota per a elegir president i consells legislatius

La votació està qüestionada per diversos països i per l'oposició veneçolana, que no participa en els comicis.

Es posen en qüestió les eleccions a Veneçuela
Es posen en qüestió les eleccions a Veneçuela / EFE

La població de Veneçuela vota per a elegir el president de la república i els consells legislatius de les 23 entitats federals i dels 335 municipis.

La votació transcorre amb tranquil·litat. Amb tot, la jornada electoral s'està dirimint més en l'àmbit de la propaganda que no en les urnes.

Des de l'àmbit institucional, la presidenta del Consell Nacional Electoral, Tibisay Lucena, ha informat que la participació està sent molt alta, alhora que posava en valor el fet que hi ha 150 observadors internacionals desplegats als estats i al districte de Caracas. També ha dit que Veneçuela disposa d'un "sistema d'error zero" en el procés de votacions.

El ministre de Comunicació i Informació, Jorge Rodríguez, ha anunciat que durant les primeres quatre hores de la jornada ja havien votat més de dos milions i mig d'electors i electores.

Entre els observadors internacionals està José Luis Rodríguez Zapatero, l'expresident espanyol, qui també ha actuat de mediador entre els chavistes i els opositors. Zapatero va manifestar fa dos dies, des de Caracas, que "no té sentit que governs del món facen costat a posicions radicals". "És irresponsable", va dir.

Des de l'oposició es posa en dubte el sistema de garanties de la votació. La principal coalició opositora, la Taula de la Unitat Democràtica, no participa en els comicis, que ha qualificat de farsa, i ha cridat a l'abstenció.

En diverses ciutats del món els opositors han fet concentracions contra els comicis. Així ha passat a Madrid, on un grup de veneçolans s'han manifestat contra el chavisme. Altres han votat en ambaixades i consolats.

En l'àmbit internacional s'ha viscut la mateixa polarització que hi ha entre els veneçolans. Així, el president de Bolívia, Evo Morales, ha qualificat d'"històrica" la jornada i valora la "vocació democràtica" tot i el "boicot de l'imperi".

També l'expresident de l'Equador, Rafael Correa, que forma part del grup d'acompanyants internacionals que segueix el procés, ha defensat les garanties que hi ha i ha assegurat que a tot el planeta no hi ha una elecció més "monitorada" que la de Veneçuela.

L'eurodiputat europeu, Javier Couso (IU), que està a Caracas, ha assegurat que es vota amb normalitat i ha retret a la Unió Europea les seues crítiques al govern de Nicolás Maduro.

En l'altre costat estan els que denuncien frau i falta de transparència. Al capdavant d'aquest grup de països estan els Estats Units i l'anometat Grup de Lima, associació de 12 països llatinoamericans, entre els quals hi ha Colòmbia, el Perú, Xile, l'Argentina, el Canadà, Hondures, Costa Rica, Mèxic, Panamà, el Brasil, Guatemala i el Paraguai.

A la Unió Europea, la majoria del Parlament també considera que aquestes eleccions no tenen les garanties democràtiques necessàries.

Les més de vint milions de persones que poden votar hui elegiran entre quatre candidats: Nicolás Maduro; l'exgovernador opositor i ex chavista Henri Falcón; l'expastor evangèlic Javier Bertucci, i l'enginyer Reinaldo Quijada.

També et pot interessar

stats