La vacuna de Pfizer és un 85% efectiva després de la primera injecció, segons un estudi d'Israel

El resultat podria alimentar un debat sobre el programa recomanat de dues dosis mentre els governs intenten estirar les vacunes.

Un bar de Tel Aviv, a Israel, ofereix una beguda gratis als ciutadans que es vacunen
Un bar de Tel Aviv, a Israel, ofereix una beguda gratis als ciutadans que es vacunen / Corinna Kern (Reuters)

La primera dosi de la vacuna Covid-19 de Pfizer-BioNTech té una efectivitat del 85%, segons els resultats d'un estudi de treballadors de la salut en un hospital israelià, la qual cosa podria alimentar un debat sobre el programa recomanat de dues dosis mentre els governs intenten estirar-ne els subministraments. El descobriment del Centre Mèdic Sheba es compara amb una eficàcia general del voltant del 95% en un règim de dues dosis amb 21 dies de diferència per a aquesta vacuna.

L'estudi Sheba, que es publicarà en la revista mèdica The Lancet, es produeix l’endemà que investigadors canadencs suggeriren que es retardara la segona dosi de Pfizer atés l'alt nivell de protecció de la primera injecció per a augmentar el nombre de persones que es vacunen. La investigació canadenca va mostrar una eficàcia del 92,6% després de la primera dosi.

Entre els 7.214 treballadors de l'hospital que van rebre la seua primera dosi al gener, va haver-hi una reducció del 85% en la Covid-19 simptomàtica dins dels 15 a 28 dies. La reducció general d'infeccions, inclosos els casos asimptomàtics detectats mitjançant proves, va ser del 75%. L'epidemiòleg de Sheba, Gili Regev-Yochay, ha advertit que la població estudiada a l'hospital eren "en la seua majoria joves i saludables".

Pfizer s'ha negat a comentar les dades i ha dit en un comunicat que estava fent la seua pròpia anàlisi de "l'efectivitat de la vacuna en el món real en diversos llocs del món, inclòs Israel".

Actualment, el 47,66% de la població israeliana ja ha rebut almenys una dosi de la vacuna, i el 31,81% ja ha sigut immunitzada per complet. Les dades, per tant, són especialment positives quan la immunitat de grup encara no està prop, encara que es podria aconseguir a la fi de març a Israel.

També et pot interessar