La Unió Europea fa el primer pas per a crear una missió d'entrenament militar a Ucraïna

Els ministres de Defensa dels Vint-i-set s'han mostrat d'acord a iniciar el "treball preparatori" per a la posada en marxa de la missió

Borrell, en una imatge d'arxiu
Borrell, en una imatge d'arxiu / EFE

Els ministres de Defensa de la UE han acordat aquest dimarts començar a estudiar els paràmetres i les condicions en les quals es durà a terme en un futur la missió d'entrenament europeu per a les forces ucraïneses, segons ha anunciat l'alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell. Espanya ha valorat la iniciativa. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha sostingut que, en cas que finalment aquesta missió d'entrenament veja la llum, tindrà "un alt valor polític".

Els Vint-i-set s'han mostrat d'acord a iniciar el "treball preparatori" per a la posada en marxa de la missió, per a la qual ara caldrà definir els detalls, ha explicat Borrell en roda de premsa al terme de la reunió informal de ministres de Defensa, recordant que precisament pel seu caràcter informal no es podien prendre decisions en ferm.

"És clar que hem de ser ràpids i ambiciosos", ha subratllat l'alt representant quant al temps perquè hi haja un acord dels Vint-i-set que permeta posar en marxa aquesta nova missió d'assistència militar, incidint en el fet que el procés per a definir "els paràmetres legals i operatius" es durà a terme en coordinació amb Ucraïna.

Precisament, el seu ministre de Defensa, Oleksí Réznizov, ha tingut ocasió de detallar per videoconferència als ministres les necessitats d'entrenament militar que requereixen tant a curt, com a mitjà i llarg termini.

Encara que ha reconegut que algunes de les iniciatives d'entrenament militar en curs per part d'estats membre "s'estan fent bé", Borrell ha sostingut que la futura missió europea permetria donar una major "coherència" i també una garantia en el temps respecte a aquesta formació.

En aquest sentit, l'alt representant ha defensat que el fet que la UE unira esforços podria ser especialment útil per a "entrenament d'alt nivell, organitzar la logística, organitzar la sanitat militar, o brindar protecció contra armament nuclear o químic".

Robles, per la seua banda, ha oferit contribuir amb mòduls específics d'ensinistrament a Espanya, on es disposa d'instal·lacions i simuladors, incloent-hi el transport del personal militar ucraïnés.

També et pot interessar

stats