La Unió Europea insta a reprendre el procés de pau a Síria

Federica Mogherini ha demanat a Rússia i l'Iran que pressionen el Govern sirià perquè formen part de les negociacions.

L'alta representant de la Unió Europea per a Afers Extrangers, Federica Mogherini, atenent els mitjans de comunicació abans del Consell de Ministres d'Afers Estrangers de la UE celebrat a Luxemburg
L'alta representant de la Unió Europea per a Afers Extrangers, Federica Mogherini, atenent els mitjans de comunicació abans del Consell de Ministres d'Afers Estrangers de la UE celebrat a Luxemburg / EFE

És necessari reprendre el procés de pau a Síria, amb el lideratge de Nacions Unides, per a trobar una eixida no violenta al conflicte. És el principal missatge llançat per l'alta representant de la Unió Europea per a Afers Estrangers, Federica Mogherini, quan ha arribat a la reunió de ministres d'Afers Estrangers dels Vint-i-huit que s'ha dut a terme a Luxemburg.

La política italiana ha oferit aquestes declaracions en resposta a l'escalada de violència viscuda els últims dies amb l'atac realitzat pels Estats Units, el Regne Unit i França contra el règim sirià d'Al-Assad pel presumpte ús d'armes químiques a la ciutat de Duma. Mogherini ha assenyalat que, encara que "sone surrealista" en un context de guerra, "si hi ha una esperança per a Síria és la població, que està cansada del conflicte i la guerra, i que podria donar l'impuls a negociacions serioses".

En aquest sentit, l'alta representant europea ha demanat a Rússia i l'Iran que pressionen el govern sirià perquè forme part de les negociacions. La cap de la diplomàcia europea ha afegit que sempre s'han detectat reticències en el règim sirià a l'hora de participar en les converses. Per la seua banda, els ministres d'Afers Estrangers dels Vint-i-huit han subratllat en les conclusions d'aquesta reunió que "l'ús d'armes químiques és inacceptable" i que no ha de quedar impune.

Inici de l'ofensiva diplomàtica

Els Estats Units, el Regne Unit i França comencen aquesta setmana una sèrie de negociacions en diferents organismes internacionals per a obrir un nou capítol diplomàtic que resolga el conflicte. La primera parada és aquest dilluns al Consell de Seguretat de Nacions Unides, on es discutirà la proposta dels aliats perquè Síria elimine el seu arsenal químic.

Altres iniciatives són la creació d'una comissió que determine l'autoria de l'atac de Duma, i també la petició a l'Organització per a la Prohibició d'Armes Químiques perquè aclarisca què oculta el règim sirià a les seues sitges. Aquest moviment diplomàtic es vol que es reforce amb una declaració de la Lliga Àrab. De moment, ja ha tingut el seu suport en la reunió dels ministres europeus d'Afers Estrangers dels Vint-i-huit.

També et pot interessar

stats