La Unió Europea debatrà allargar la transició cap al Brexit fins el 2022

La cimera de líders europeus analitzarà diumenge l'esborrany de l'acord amb el Regne Unit.

Theresa May continua negociant amb Brussel·les
Theresa May continua negociant amb Brussel·les / Will Oliver (EFE)

La Unió Europea (UE) debatrà si allarga el període de transició cap al Brexit fins el 2022. Així ho ha suggerit el negociador de la UE per a l'eixida del Regne Unit, Michel Barnier, aquest diumenge, avançant que aquesta idea s'analitzarà en la cimera del pròxim diumenge 25 de novembre, quan els líders europeus estudiaran l'esborrany de l'acord a què han arribat amb el Regne Unit i que ha provocat descontent i dimissions en el govern de Theresa May. 

En la reunió prèvia, els 27 membres s'han mostrat partidaris de donar suport al text acordat, tot indicant que el consideren equilibrat. 

El pacte anunciat dimecres és un volum de 585 pàgines que conté 185 articles, tres protocols (sobre Irlanda, Gibraltar i Xipre) i diversos annexos sobre la retirada "ordenada" del Regne Unit.

Un punt que queda a tancar és el temps que durarà el període de transició, previst inicialment fins a finals de 2020, encara que el pacte estableix, en l'article 132, la possibilitat d'adoptar una nova data, prolongable una sola vegada de forma limitada i amb l'aprovació conjunta de la UE i el Regne Unit.

El motiu per a allargar aquest període seria donar temps a les parts per a aconseguir els acords que solucionen l'assumpte d'Irlanda del Nord, per no haver d'aplicar la clàusula coneguda com Backstop, que evitaria una frontera física a Irlanda si no s'aconsegueix un remei alternatiu i mantindria Belfast integrada en les estructures.

El Parlament britànic encara ha de votar sobre la ruptura del seu país amb Europa

La primera ministra britànica, Theresa May, ha afirmat que la pròxima setmana continuarien les negociacions amb Brussel·les per a tancar la declaració sobre la futura relació bilateral que acompanyarà l'acord sobre l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea. No obstant això, el Parlament britànic encara ha de votar sobre la ruptura del seu país amb Europa.

"Res està acordat fins que tot estiga acordat", ha dit May en una entrevista al canal Sky News. La primera ministra té previst reunir-se aquesta setmana amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. S'espera que ambdues parts arriben a un acord abans del pròxim diumenge, 25 de novembre, quan es podria ratificar el pacte de divorci del Brexit.

Després de les dimissions de les últimes setmanes i de les intenses negociacions amb la Comissió Europea, es qüestiona la possibilitat que el pacte no supere una votació en el Parlament britànic. La primera ministra ha evitat pronunciar-se sobre aquest escenari. "Si es dona el cas que perda l'acord, llavors el Govern haurà de tornar amb propostes sobre quins són els pròxims passos a seguir, però encara no hem arribat a aquest punt", ha dit May.

També et pot interessar

stats