La Unió Europea adopta el desé paquet de sancions contra Rússia

Els estats membres veten l'exportació de tecnologia d'ús militar i apliquen mesures contra empreses iranianes que subministren drons a Moscou

Imatge de l'exterior del parlament europeu en el primer aniversari de la guerra
Imatge de l'exterior del parlament europeu en el primer aniversari de la guerra / Reuters

La Unió Europea ha adoptat aquest dissabte el desé paquet de sancions contra Rússia, que inclou, entre altres qüestions, un veto a l'exportació de tecnologia d'ús militar i mesures contra empreses iranianes que subministren drons a Moscou.

"Ara tenim les majors sancions mai imposades, esgotant l'arsenal de guerra de Rússia i mossegant profundament la seua economia”, ha destacat en Twitter la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

"El desé paquet de sancions està adoptat", ha celebrat en la mateixa xarxa social l'alt representant d'Afers Estrangers de la Unió Europea, Josep Borrell, qui ha afegit que el bloc "continua compromés en la seua determinació de fer mal a la màquina de guerra de Rússia".

Per la seua banda, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, demana que la pressió sobre "l’agressor rus" augmente i ha remarcat que espera "accions decisives" en contra de la indústria nuclear russa.

Mesures i restriccions contra Rússia i qui li done suport

El paquet acordat inclou restriccions més estrictes a l'exportació de tecnologia i productes de doble ús, mesures restringides selectives contra persones i entitats que donen suport a la guerra, difonguen propaganda o entreguen drons utilitzats per Rússia en la guerra.

També hi inclou 47 components electrònics que Rússia pot fer servir en els seus sistemes armamentístics, com poden ser drons, míssils i helicòpters. Cal recordar que en els nou paquets anteriors s'hauran prohibit ja tots els productes tecnològics trobats en el camp de batalla.

El desé paquet de represàlies contra el Kremlin sanciona també set empreses iranianes vinculades a la Guàrdia Revolucionària que fabriquen els drons que Teheran està donant a Moscou per a bombardejar Ucraïna i inicia el procediment per a suspendre les llicències d'emissió a RT Arabic i Sputnik Arabic.

Les noves mesures inclouen a 121 individus i empreses russes, entre ells a membres de l'exèrcit "responsables de la deportació i adopció forçada d'almenys 6.000 menors ucraïnesos", ha destacat Borrell. "Aquesta és una clara violació del dret internacional, inclosa la convenció de Ginebra", ha afegit. També introdueix noves obligacions d'informació respecte als fons i recursos econòmics de persones i entitats sancionades, així com sobre reserves i actius del Banc Central de Rússia immobilitzats pels estats membres.

D'altra banda, introdueix la prohibició d'oferir capacitat d'emmagatzematge de gas a individus russos (amb l'excepció de part de les instal·lacions de gas natural liquat) amb l'objectiu de "protegir la seguretat de subministrament a la Unió Europea i evitar que el subministrament de gas siga utilitzat com a arma de guerra" per Moscou.

També et pot interessar

stats