La Unió Europea accepta Croàcia en la zona Schengen, però no Romania i Bulgària

És la primera ampliació de l’àrea de lliure circulació europea en l’última dècada

El ministre d'Interior de República Txeca, Vít Rakusan
El ministre de l'Interior de República Txeca, Vít Rakusan / Olivier Hoslet (Efe)

Els ministres de l'Interior de la Unió Europea (UE) han donat llum verda a l'ampliació de la zona Schengen, incloent-hi Croàcia a partir de l'1 de gener, mentre que Bulgària i Romania hauran de continuar esperant.

"L'àrea Schengen està creixent per primera vegada en més d'una dècada gràcies a la presidència de República Txeca del Consell de la Unió Europea. Els ministres han aprovat la filiació de Croàcia a partir de l'1 de gener del 2023", ha informat la presidència txeca en el seu compte oficial en Twitter.

En una compareixença davant de la premsa, el ministre de l'Interior de la República Txeca, Vít Rakusan, ha traslladat les seues "enormes felicitacions a Croàcia, nou membre de Schengen", la incorporació del qual és un "missatge útil per a tota la ciutadania europea".

"Des del meu punt de vista Bulgària i Romania estan preparats per a ser membres de Schengen i agraïsc a aquests dos països el seu treball que han fet en l'últim any. Estic convençut que el seu moment arribarà prompte", ha afegit Rakusan, qui s’ha mostrat exultant, malgrat tot, ja que aconseguir l'ampliació era una de les "més altes" prioritats que s’ha marcat la presidència txeca en el seu semestre al capdavant de la UE.

Els "pocs dubtes" que queden sobre l'entrada de Bulgària i Romania en la zona Schengen, per part d'Àustria i els Països Baixos, són "polítics", ha afirmat el vicepresident comunitari Margaritis Schinas, a la seua arribada a la reunió. De fet, Àustria ha reiterat la seua determinació a vetar l'ingrés de Romania i Bulgària en la zona de lliure circulació de persones i mercaderies, davant de l'augment de la immigració enguany.

També els Països Baixos havien expressat el seu rebuig a admetre Bulgària en l'espai de Schengen, integrat actualment per 22 països de la UE (queden fora Bulgària, Xipre, Irlanda, Croàcia i Romania) i quatre de fora de la UE (Liechtenstein, Islàndia, Noruega i Suïssa).

També et pot interessar

stats