Una vintena de morts en atacs sobre "zones segures" de Rafah, que Israel nega
La matança del campament de Rafah es va fer amb armes de fabricació estatunidenca, segons una investigació de la CNN
Els atacs israelians contra campaments de desplaçats de Rafah van matar 21 persones i van ferir-ne 64 este dimarts en àrees designades com a "zona humanitària", segons els responsables sanitaris de la ciutat més meridional de la Franja de Gaza, que administra Hamàs. Es van focalitzar a Tel al-Sultan i Al-Mawasi, barris de l'oest suposadament segurs on Israel no ha ordenat encara l'evacuació de població civil. Quatre obusos de tancs van impactar contra tendes de campanya d'Al-Mawasi, segons les mateixes fonts que diuen que entre les morts hi hauria dotze dones.
L'exèrcit israelià ha desmentit en un breu comunicat l'atac a esta zona, una franja costanera on s'han instal·lat provisionalment milers de persones després que Tel-Aviv aconsellara els civils que hi anaren per seguretat.
S'han reportat tancs i vehicles blindats amb metralladores a prop de la mesquita d'Al-Awda, un punt de referència de la ciutat, segons testimonis citats per Reuters, que indiquen que les tropes israelianes operen ja al cor de la ciutat.
La intensificació dels atacs i l'amenaça latent d'una invasió terrestre ha fet fugir un milió de persones de la ciutat en les últimes tres setmanes, segons ha informat este dimarts l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins. L'últim hospital de l'enclavament està a punt de deixar de funcionar, segons l'Organització Mundial de la Salut. Metges Sense Fronteres també ha evacuat el seu últim centre sanitari, amb capacitat per a atendre ferides greus.
Malgrat els avanços de les tropes, els Estats Units considera que Israel no ha iniciat encara l'operació terrestre a gran escala que condiciona a un pla d'evacuació. El portaveu de seguretat nacional de la Casa Blanca, John Kirby, ha minimitzat els moviments de tancs i soldats, que considera que no alteren l'statu quo en la relació de l'administració Biden cap a Israel.
Armes dels EUA en la massacre de Rafah
L'atac que va matar 45 persones a un campament de refugiats de Rafah, moltes d'elles cremades vives, dona una mostra més del fort vincle entre Washington i Tel-Aviv. La CNN ha identificat que la munició emprada era de fabricació estatunidenca, segons han constatat amb veus expertes en armament de l'anàlisi de les imatges de la massacre. Els EUA són el principal aliat diplomàtic i subministrador d'armes d'Israel, encara que han congelat algunes partides d'explosius de gran poder expansiu per evitar que puguen emprar-se sobre població civil.
El govern de Benjamin Netanyahu continua sense fer cas del Tribunal Internacional de Justícia de les Nacions Unides, que divendres va ordenar detindre l'ofensiva sobre Rafah. Sobre Netanyahu i el seu ministre de Defensa pesa també una orde de detenció d'una altra instància, el Tribunal Penal Internacional, que estén la petició a la cúpula de Hamàs. A ambdós parts les acusa de crims de guerra i contra la humanitat.