La sonda russa Luna 25 s'estavella contra la superfície lunar

La seua missió era ser la primera nau espacial que allunara al Pol Sud del satèl·lit terrestre

Recració en 3D de la sonda lunar russa, Lluna-25
Recreació en 3D de la sonda lunar russa Luna 25 / Shutterstock

La sonda russa Luna 25, que havia de ser la primera nau espacial que allunara al Pol Sud del satèl·lit terrestre, s'ha estavellat contra la superfície lunar, segons ha informat aquest diumenge l'agència espacial russa, Roscosmos.

"La Luna 25 va assumir una òrbita no prevista i va deixar d'existir com a resultat de la col·lisió contra la superfície lunar", ha assenyalat un comunicat oficial de l’agència. Segons els resultats de l'anàlisi preliminar, el motiu de l'accident va ser "la desviació dels paràmetres reals d'impuls" calculats amb anterioritat.

L'agència, que aquest dissabte havia informat sobre "una situació d'emergència" quan els motors van impulsar la Luna 25 cap a l'òrbita prèvia a l’allunatge, ha avançat que crearà una comissió especial per a aclarir les causes del sinistre.

Amb la tragèdia de l'estació automàtica russa, ara la sonda índia Chandrayaan-3 té totes les paperetes per a ser la primera a allunar aquest dimecres al Pol Sud. La sonda russa havia de posar-se a la superfície de la Lluna aquest dilluns 21 d'agost, és a dir, dos dies abans que la sonda índia, que es va llançar el 14 de juliol.

La sonda russa va eixir l'11 d'agost des del cosmòdrom de Vostotxni, en el Llunyà Orient rus i va entrar en òrbita dimecres, després de cinc dies i quasi deu hores de travessia. En tot moment Roscosmos va informar que els sistemes de la nau funcionaven amb normalitat i, de fet, va enviar a la Terra imatges de la superfície lunar i va detectar l'impacte d'un micrometeorit, entre altres fenòmens.

La Luna 25, hereva de la soviètica Luna 24, la tercera nau espacial a recaptar mostres de la superfície lunar l'agost de l'any 1976, esperava trobar al satèl·lit terrestre aigua en forma de gel.

També et pot interessar

stats