Rússia reprén la conquista de la Lluna a la recerca d'aigua
Llança amb èxit la sonda Lluna-25, la primera missió en el satèl·lit en quasi cinquanta anys, amb l'aspiració de ser el primer país a aterrar al pol sud
Rússia ha entrat de nou aquest divendres en la competició per a conquistar la Lluna, a recerca d'aigua i altres recursos naturals, amb el llançament de la sonda Lluna-25. D'ací a pocs dies arribarà a l'òrbita i consumarà la primera missió en el satèl·lit terrestre que impulsa el país en quasi cinquanta anys.
L'estació automàtica s'ha enlairat passades les onze de la nit des del cosmòdrom Vostotxni, que es troba en l'Orient Llunyà rus, amb rumb a l'inexplorat pol sud lunar. La russa Lluna-25 és hereua de la soviètica Lluna-24, que va ser la tercera nau espacial a recaptar mostres de la superfície lunar l'agost del 1976.
La missió havia patit retards continus des del 2019, als quals va contribuir també la decisió de l'Agència Espacial Europea de suspendre l'any passat la cooperació amb el programa rus a causa de la guerra a Ucraïna.
La primera a arribar al pol sud
Rússia vol ser la primera potència espacial a allunar al pol sud del satèl·lit, fita que la nau Chandrayaan-3 llançada per l'Índia aconseguirà previsiblement el 23 d'agost. El Kremlin vol avançar-los per la dreta: "Esperem ser els primers", ha dit Yuri Borísov, cap de Roscosmos, l'agència espacial russa.
La sonda —que té una massa de 1.800 quilos, dels quals 31 són equips científics— tocarà l'òrbita lunar dins de quatre o cinc dies. Seguidament, haurà de maniobrar durant quasi una setmana al voltant del cos celeste, a uns cent quilòmetres d'altura, a la recerca de l'òrbita el·líptica ideal per a aterrar el 21 d'agost, ha detallat Borísov. La previsió és que la sonda Lluna-25 xafe terra al nord del cràter Boguslawski, en una zona amb un relleu accidentat i condicions adverses.
Aigua en forma de gel
L'objectiu de la missió, que es prolongarà per espai d'uns dotze mesos, és desenvolupar la tecnologia d'allunatge, prendre mostres de la superfície —retornarà a la Terra amb 170 grams de sòl— i estudiar tant l'exosfera com la capa superior de la regolita, el mantell que recobreix les roques— i la pols lunar.
Rússia també vol ser el primer país a localitzar aigua a la Lluna, troballa que podria permetre en un futur la vida humana en aquest satèl·lit. Segons observacions anteriors, en el pol sud n'hi hauria, en forma de gel, oculta en cràters. Precisament, aquest país té previst llançar el 2028 la sonda Lluna-27, que estarà equipada amb un perforador. L'aigua "està quasi en la superfície, sota una xicoteta capa de terra. Potser hi haurà altres recursos, però per a això cal perforar la Lluna. I ara com ara ningú s'ha decidit per començar aquesta dura labor", ha comentat Vladímir Surdin, astrònom de la Universitat Estatal de Moscou, a l'agència oficial RIA Nóvosti.
Sense comptar l'Índia, els Estats Units, Rússia i la Xina són —per aquest orde— els únics països que han aconseguit arribar a la Lluna, on Moscou vol enviar una nau tripulada a principis de la dècada vinent.