Una periodista demanda Donald Trump per violar-la en un provador fa trenta anys

Elizabeth Jean Carroll ja va acusar públicament l'expresident el 2019, però ara presenta una denúncia davant dels tribunals per l'entrada en vigor de la llei de supervivents adults de Nova York

L'expresident Trump, en un míting a Youngstown, Ohio
L'expresident Trump, en un míting a Youngstown, Ohio / Gaelen Morse (Reuters)

L'escriptora i periodista Elizabeth Jean Carroll, que el 2019 ja va acusar públicament l'expresident dels Estats Units Donald Trump de violar-la fa quasi trenta anys, ha interposat aquest dijous una denúncia per la via civil en un tribunal de Nova York. La demanda coincideix amb l'entrada en vigor en aquest estat de la llei de supervivents adults, que permet a les víctimes de delictes sexuals buscar justícia després que hagen prescrit, com és el cas.

L'autora, de 78 anys, demana sotmetre l'exmandatari a un judici amb jurat per un delicte de lesions relacionades amb una "violació i tocament a la força", i sol·licita que li compense pels danys amb una quantitat sense determinar, segons la denúncia revisada per EFE.

Carroll ja mantenia una batalla legal per difamació contra Trump, de 76 anys, després que negara haver-la violat i la titllara de mentidera. També per comentaris que va fer sobre ella, alguns sobre l'aspecte físic, primer quan va publicar el seu relat en un llibre i en un article d'una revista, el 2019, i de nou enguany. La nova denúncia ara inclou aquell delicte de difamació i sol·licita que Trump es retracte.

En el compte de Twitter, la columnista inclou un enllaç a la nova demanda i declara que la seua acció potser "arruïna el Dia d'Acció de Gràcies de l'expresident, però serà nutritiva per a tota dona que ha sigut agarrada, toquejada, assetjada, pessigada, espentada, agredida, desprestigiada o arrossegada pel fang per un home poderós".

Silenci fins al #MeToo

"Fa uns 27 anys, unes bromes juganeres als grans magatzems de luxe Bergdorf Goodman a la Cinquena Avinguda de Nova York van fer un gir fosc, quan l'acusat, Donald J. Trump, va interceptar la denunciant E. Jean Carroll, la va forçar contra la paret d'un provador, la va immobilitzar al lloc amb el muscle i la va violar", comença el document. La denúncia detalla el relat de l'escriptora, que tenia 52 anys en el moment dels fets, i com després li ho va explicar a dues amigues que eren periodistes. Carroll es va culpar pel succeït, va decidir no acudir a la policia per temor al poder del magnat i al rebuig social per ser una "víctima", i va guardar silenci fins que va esclatar el moviment #MeToo.

Així mateix, revela que va pensar a acusar-lo el 2016, quan va veure que altres dones denunciaven fets similars per part de l'aleshores candidat a la Casa Blanca. Tanmateix, no ho va fer per respecte a sa mare, una política republicana a la qual li quedaven mesos de vida, i la possibilitat que el seu relat afavorira una imatge de "mascle" entre els seguidors de Trump.

Canvi legal amb conseqüències

La llei de supervivents adults de Nova York permetrà durant un any denunciar violacions i altres agressions sexuals —que solen prescriure en cinc anys— patides per persones majors de díhuit anys, sense importar el temps transcorregut. S'espera que arran d'ella hi arribe una allau de denúncies de víctimes a les quals els va faltar temps en el passat.

Segons mitjans locals, unes 750 dones planegen denunciar al Departament de Correccions de l'estat per abusos sexuals patits mentre estaven entre reixes, mentre que també s'anticipen casos relacionats amb Jeffrey Epstein i el ginecòleg condemnat per abusos a pacients Robert Hadden.

Nova York va aprovar el 2019 una llei similar que va obrir un període especial per a víctimes que van patir abús sexual quan eren menors d'edat i que va inundar els tribunals amb unes 11.000 denúncies. Moltes d'elles eren contra l'Església catòlica i els Boy Scouts, i també n'hi hagué una contra el príncep Andreu d'Anglaterra. La majoria d'estats del país ha impulsat legislació d'aquest tipus per a víctimes infantils, amb l'excepció del veí estat de Nova Jersey, que eln 2019 va obrir una finestra legal que incloïa també víctimes adultes.

També et pot interessar

stats