Una carta de Cristòfol Colom de 1493 és subhastada per 3,92 milions de dòlars
En l'epístola de quatre fulls impresos per les dues cares en llatí, el genovés descriu la topografia i les gents que va conéixer a "les illes de les Índies"
Una carta signada per Cristòfol Colom en 1493, en la qual dona compte dels descobriments després del seu primer viatge a Amèrica, s'ha venut aquest dijous en una subhasta a la casa Christie's de Nova York per 3,92 milions de dòlars, molt per damunt de l'estimació d'eixida, que estava entre 1 i 1,5 milions.
L'epístola, coneguda com De insulis nuper inventus (en valencià, De les illes recentment descobertes) i també com La carta de Colom, consisteix en quatre fulls impresos per les dues cares amb un text en llatí. El genovés hi descriu la topografia i les gents que va conéixer en el que encara anomena "les illes de les Índies" en referència a l'Hispaniola i altres illes menors.
És un text traduït de l'espanyol al llatí, datat "en el tercer dia abans de les calendes de maig de 1493" i enviat a Gabriel Sánchez, "tresorer dels reis sobirans Ferran i Isabel (els Reis Catòlics)". Ve precedit per una introducció en què es descriu Colom com l'home "amb qui la nostra època té un gran deute".
Christie's destaca que l'epístola va suposar, en la seua època, "el primer furor mediàtic, mai vist, que es va expandir ràpidament per tot Europa i va canviar per sempre la percepció popular de la grandària, la forma i les possibilitats del món".
No és l'únic exemplar disponible de La carta de Colom i, de fet, un de similar està en els fons de la biblioteca pública de Nova York, però es considera un dels dos únics que ha estat en mans privades fins ara.
Abans d'arribar a Christie's, l'epístola va estar en una biblioteca privada suïssa durant un segle, però no hi ha precisions sobre la seua "vida" anterior. Així i tot, Margaret Ford, cap de Llibres i Manuscrits Estrangers en Christie's, va assenyalar al The New York Times que "res resulta sospitós" de la seua procedència, sobre la qual la casa de subhastes ha fet una investigació detallada.
La menció no és fútil tenint en compte que aquesta carta de Colom és un document que s'ha falsificat en nombroses ocasions i, en altres, l'han robada traficants d'art, segons relata el rotatiu.