Un grup de 81 eurodiputats conservadors i ultranacionalistes demanen la dimissió de Borrell pel viatge a Rússia

Han demanat a Ursula von der Leyen que exigisca la dimissió de l'alt representant de la UE per a la Política Exterior.

Josep Borrell en la compareixença amb el ministre rus d'Exteriors, Serguei Lavrov
Josep Borrell en la compareixença amb el ministre rus d'Exteriors, Serguei Lavrov / Reuters

Un total de 81 eurodiputats conservadors, ultranacionalistes i liberals, han demanat a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que exigisca la dimissió de l'alt representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, pel seu polèmic viatge a Rússia.

"Creiem que la presidenta de la Comissió Europea hauria d'actuar si el senyor Borrell no renúncia per la seua pròpia voluntat", indiquen els parlamentaris europeus en una missiva, encapçalada per l'eurodiputat conservador i militar estonià Riho Terras.

Terras ja havia demanat dilluns la dimissió de Borrell, si bé el Partit Popular Europeu va precisar que consideraven com a grup polític el desplaçament inútil i contraproduent, però que la posició oficial del grup era reclamar sancions a Rússia.

Els parlamentaris que signen la carta, entre els quals figura un únic espanyol, l'eurodiputat de Vox Hermann Tertsch, es diuen "molt preocupats pels fets humiliants" en la visita de Borrell a Moscou, "que han danyat enormement la reputació de la Unió Europea".

Retrauen a l'alt representant de la Política Exterior i de Seguretat de la UE, que ja ha protagonitzat altres polèmiques en poc més d'un any en el càrrec, que decidira anar a Moscou per iniciativa pròpia, cosa que mostra "un menyspreu pels crims comesos pel règim" del president rus Vladímir Putin contra "els seus oponents polítics".

Diputats europeus com la democratacristiana sueca Miriam Lexmann, l'ultranacionalista polonés Jan Olbrycht, la liberal romanesa Ramona Strugariu o l'exfutbolista polonés conservador Tomasz Frankowski, que representen un poc més del 10% de l'hemicicle europeu, subratllen que el cap de la diplomàcia comunitària "ha fallat repetidament en la defensa dels interessos de la Unió Europea".

Borrell va oferir divendres passat una roda de premsa a Moscou al costat del ministre rus d'Exteriors, Serguei Lavrov, envoltada de polèmica perquè el titular rus va afirmar que la UE no és "un soci fiable" i va comparar a l'opositor empresonat Aleksei Navalni amb els polítics independentistes catalans presos pel referèndum il·legal de l'1 d'octubre del 2017.

Divendres passat Moscou va anunciar l'expulsió del seu territori de tres diplomàtics de Suècia, Polònia i Alemanya, un fet que els signants consideren que hauria d’haver portat Borrell a enviar "un senyal decidit" finalitzant la seua visita en assabentar-se’n.

Els signataris de la missiva, entre els quals es compten també el nacionalista suec Charlie Weimers i el letó Roberts Zile, la popular danesa Pernille Weiss o el democratacristià polonés Adam Jarubas, atribueixen a l'alt representant que desviara l'assumpte de les possibles sancions a Rússia i no condemnara amb suficient fermesa la condemna a Navalny ni li visitara en la presó.

"Borrell no va defensar els interessos de la UE quan el canceller rus Serguei Lavrov feroçment va criticar a la Unió Europea i els Estats Units" i va aprofitar la compareixença per a atacar als Estats Units, aliat de Brussel·les, a propòsit de Cuba, assenyalen els parlamentaris.

Critiquen també que el exmininistre espanyol d'Exteriors no esmentara públicament el conflicte entre Rússia i Ucraïna, i lloara la vacuna russa contra el coronavirus Sputnik V, per a la qual els desenvolupadors encara no han demanat l'aprovació de l'Agència Europea del Medicament (EMA), encara que sí assessorament científic per a adaptar-la a les exigències comunitàries.

"L'error de judici del senyor Borrell en decidir de manera proactiva visitar Moscou", i la seua incapacitat de presentar els interessos i valors de la Unió Europea durant la seua visita, han causat "greus danys a la reputació de la UE i a la dignitat del càrrec", agreguen els signants.

L'alt representant de per a la Política Exterior de la UE compareixerà aquest dimarts en el Parlament Europeu per a explicar el seu viatge a Rússia.

També et pot interessar

stats