Un any de suport d'Espanya a Ucraïna: dels jupetins als tancs Leopard

Tres dies després de la invasió russa, Espanya duia a terme el seu primer enviament de material sanitari i defensiu a Ucraïna. Un any després, s'espera l'arribada a la primavera de sis carros de combat Leopard

La ministra de Defensa, Margarita Robles, amb els militars ucraïnesos a Toledo
La ministra de Defensa, Margarita Robles, amb els militars ucraïnesos a Toledo / Efe

El 27 de febrer de 2022, tres dies després de la invasió russa, Espanya realitzava el seu primer enviament de material sanitari i defensiu a Ucraïna, que incloïa cascos, jupetins antibales o mascaretes. S'obria llavors un debat sobre si s'havia d'entregar armament. Un any després, s'espera l'arribada a la primavera de sis carros de combat Leopard.

En aquests dotze mesos, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha insistit en nombroses ocasions en el suport "incondicional" i "decidit" al poble ucraïnés mitjançant l'enviament de material per a la seua "legítima defensa", ajuda humanitària i l'ensinistrament de soldats en territori nacional.

Robles també ha deixat clar que Espanya ha enviat i continuarà enviant material conformement a la seua disponibilitat i capacitats, ateses les peticions del govern d'Ucraïna i sempre en coordinació amb els aliats de l'OTAN i de la Unió Europea.

El primer enviament: 20 tones de material de defensa i sanitari

El 27 de febrer arribava a Polònia el primer enviament d'Espanya en dos avions que es van enlairar de la base aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid) amb 20 tones de material de defensa i sanitari.

Entre el carregament hi havia cascos, jupetins antibales i material de defensa contra una guerra bacteriològica o nuclear, però també mascaretes, guants i roba de protecció.

Els primers dies després de la invasió, el Ministeri de Defensa va posar a disposició cent llits (75 a l'Hospital Militar Gómez Ulla de Madrid i 25 en el de Saragossa) per a l'assistència sanitària de persones ferides a Ucraïna.

Llançagranades i metralladores, les primeres armes

La postura d'entregar només material defensiu va fer un gir quan el president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar el 2 de març al Congrés que Espanya enviaria armament, una decisió a la qual es van oposar les ministres de Podem Ione Belarra i Irene Montero, encara que va comptar amb el suport de la vicepresidenta segona Yolanda Díaz.

Dies després, dos avions de l'Exèrcit de l'Aire partien cap a Polònia, a un punt molt pròxim a la frontera d'Ucraïna, amb el primer enviament directe de material ofensiu: 1.370 llançagranades contra carros, 700.000 cartutxos i metralladores lleugeres.

Segons va dir llavors la titular de Defensa, era un material que permetia la defensa individual fins i tot de persones que no tingueren formació amb armament.

Vehicles pesants, obusos i equips d'hivern

Des de llavors Espanya ha enviat armament antitancs C-90, armament lleuger, munició per a armament pesant, material antiaeri, obusos, vehicles lleugers i pesats, ambulàncies, combustibles... sempre donant-ne la mínima publicitat necessària.

A més, Espanya va ser el primer país a enviar més de 70.000 uniformes d'hivern el setembre passat. També s'han entregat racions de campanya, ràdios portàtils, material sanitari de protecció contra atacs biològics o radiològics i generadors elèctrics, en col·laboració amb empreses.

Un total de 54 transports de divers material, 42 d'ells aeris, 9 per via terrestre i alguns per via marítima.

Blindats i sis carros de combat Leopard, un pas més

L'ajuda militar ha anat augmentant progressivament en els últims mesos. Una vintena de vehicles blindats destinats al transport de tropes TOA M-113 va partir del port de Bilbao a principis de febrer cap a territori ucraïnés.

Mentrestant, Espanya continua immersa en el procés per a enviar un primer lot de carros de combat Leopard 24A a l'exèrcit ucraïnés, que inclou la seua posada a punt.

L'empresa Santa Bárbara ja ha començat les tasques de revisió i reparació de mitja dotzena d'aquests tancs que formen part dels cinquanta en desús que fa més d'una dècada que es troben emmagatzemats en unes instal·lacions de l'Exèrcit de Terra a Saragossa.

Precisament la ministra de Defensa va confirmar aquest dimecres que seran sis els carros que s'enviaran, entre finals de març i principis d'abril, i va deixar la porta oberta a incrementar aqueix número "si fora necessari i els països aliats ho demanaren".

Formació militar a 800 ucraïnesos

Juntament amb la transferència de carros de combat, Espanya ha oferit un pla d'ensinistrament perquè els ucraïnesos s'ensenyen a utilitzar-los. La setmana passada van arribar els primers soldats: un total de 55 combatents pendents d'instrucció tant en la conducció com en el manteniment dels tancs. La formació es du a terme a Saragossa per part de l'Exèrcit de Terra.

Formaven part d'un contingent de 125: els altres 70 van ser assignats al Toledo Training Command, que es va crear al novembre per a la Missió de la Unió Europea d'Assistència Militar a Ucraïna, en el qual reben formació en atenció sanitària, en combat contra artefactes explosius i en eliminació de mines.

Des de setembre, Espanya proporciona ensinistrament a personal militar ucraïnés en territori espanyol. En aquest temps se n'han entrenat 800, incloent-hi els 125 que estan ara en aquest procés.

També et pot interessar

stats