Sánchez anuncia l'enviament de 200 tones més d'armament a Ucraïna

El president espanyol garanteix col·laboració amb el Tribunal Penal Internacional perquè investigue si Rússia ha comés crims de guerra al país

Roda de premsa posterior a la reunió de Sánchez i la primera ministra danesa, Mette Frederiksen, amb Zelenski
Roda de premsa posterior a la reunió de Sánchez i la primera ministra danesa, Mette Frederiksen, amb Zelenski / Miguel Gutiérrez (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat durant la visita que ha fet aquests dijous a Kíiv un nou enviament d'armament a Ucraïna que ja està en camí a través del vaixell Isabel, de l'Armada espanyola. La nau transporta 200 tones d'equip militar i més material, trenta camions i deu vehicles lleugers, segons ha enumerat el dirigent en una roda de premsa després de reunir-se amb l'homòleg ucraïnés, Volodímir Zelenski. És, ha remarcat Sánchez, el contingent d'ajuda militar de més envergadura enviada des d'Espanya des que va començar la guerra al país i suposa duplicar la quantitat que s'havia remés fins ara.

Amb el viatge a Ucraïna Sánchez, com ja han fet abans altres líders europeus, ha volgut deixar clar el suport d'Espanya a aquest país davant la invasió que Rússia va iniciar el passat 24 de febrer. "No deixarem a soles el poble ucraïnés", assegurava, poc després d'arribar a Kíiv i remarcar el compromís "rotund" i "inequívoc" de la societat i institucions espanyoles amb Ucraïna. 

Abans de trobar-se amb Zelenski, Sánchez ha pogut comprovar de primera mà les conseqüències de l'ofensiva russa en els carrers de Borodianka, una localitat pròxima de la capital. Durant el recorregut s'ha mostrat "commogut" després d'haver constatat "l'horror" i "les atrocitats" causades per la guerra ordenada per Vladímir Putin, segons ha confirmat ell mateix en un missatge de Twitter. 

El president espanyol ha visitat Ucraïna amb la primera ministra danesa, Mette Frederiksen, que l'ha acompanyat també en el recorregut per Borodianka. Ambdós han comparegut després en una roda de premsa en què també ha estat present el mandatari ucraïnés.

Sánchez s'ha compromés amb Zelenski a augmentar l'ajuda humanitària al país, especialment per als menors d'edat. Una part, ha explicat durant la compareixença, serà gestionada per Unicef. I ha assegurat que Espanya contribuirà amb el Tribunal Penal Internacional en la investigació dels crims de guerra que Rússia haja pogut cometre. "Hem de lluitar contra la impunitat, especialment després de visitar Borodianka (...) respondre a la sol·licitud de suport del Tribunal Penal Internacional per a investigar i jutjar als responsables d'haver comés crims de guerra" ha manifestat.

Espanya posarà igualment a la disposició d'Ucraïna experts en delinqüència multidisciplinària que formen part de huit organismes del Ministeri de l'Interior, entre ells 39 forenses, ha precisat el líder espanyol.

Zelenski: “sense armes no tindrem a qui defendre”

Zelenski ha agraït l'enviament d'armes anunciat tant per Sánchez com per Frederiksen i ha advertit que necessiten que arriben com més prompte millor perquè "sense armes no tindra a qui defendre". Així mateix, ha volgut deixar clar que Ucraïna, al contrari que Rússia que "li és igual" les persones i els seus militars, vol "lluitar i protegir" les seues forces.

Per això, ha insistit novament en la seua petició a tots els països que disposen de l'armament que necessita ara el seu país per a defendre's que li ho facen arribar. "Entenem que l’armament és molt important per als països també però ara mateix és prioritari per a Ucraïna", ha recalcat.

El president ucraïnés ha ressaltat la importància de les sancions contra Rússia perquè sense elles, ha dit, "no pararan". Es tracta, ha afegit, d'afeblir Rússia, per la qual cosa ha apostat per incloure en les sancions tots els bancs i també per prohibir la importació de petroli i gas rus, un pas que ara com ara no tots els membres de la UE estan disposats a fer.

També et pot interessar

stats