Els ultradretans Meloni i Salvini es reparteixen el Parlament italià i deixen fora Berlusconi

La Cambra de Diputats estarà presidida per Lorenzo Fontana, un ultracatòlic admirador de Vladímir Putin

L'ultracatòlic Lorenzo Fontana és el nou president de la Cambra de Diputats
L'ultracatòlic Lorenzo Fontana és el nou president de la Cambra de Diputats / Guglielmo Mangiapane (Reuters)

Els ultradretans Giorgia Meloni i Matteo Salvini s’han repartit aquest divendres el Parlament d’Itàlia, col·locant en la presidència del Senat i de la Cambra de Diputats els seus candidats respectius, excloent d'aquest primer repartiment de poder l'altre soci de coalició, el veterà Silvio Berlusconi, visiblement enfadat.

La Cambra de Diputats ha elegit com a president Lorenzo Fontana, un salvinià ultracatòlic admirador de Vladímir Putin que ha acaparat 222 vots, amb el suport de la coalició de dretes guanyadora de les eleccions del 25 de setembre, formada per la Lliga de Salvini, els Germans d'Itàlia de Meloni i Forza Italia, de Berlusconi.

L'elecció de Fontana, referent de l'ala dura de la Lliga per les seues posicions contra el col·lectiu LGTBI, l'avortament i les sancions a Rússia, ha sigut rebuda per l'oposició d'esquerres amb una pancarta on es llegia "No a un president homòfob pro Putin".

Dijous passat, l'elegit per a presidir l'altra seu parlamentària, el Senat, va ser Ignazio Benito Maria La Russa, mà dreta de Meloni i vell líder del Moviment Social Italià, el partit dels últims feixistes (de fet, porta el nom del dictador Mussolini).

Meloni espera rebre l'encàrrec de governar Itàlia

Amb l'elecció dels presidents del Senat i la Cambra dels Diputats, ja ha quedat constituït el poder legislatiu tres setmanes després de les eleccions i d'ací a poc el cap de l'Estat, Sergio Mattarella, iniciarà la ronda de consultes per a crear l'executiu.

Meloni, la més votada, espera rebre l'encàrrec de governar i està diversos dies preparant una llista de ministres per a proposar al president, però el repartiment de carteres ha causat les primeres topades en la coalició, perquè Berlusconi se sent menyspreat. El tres vegades primer ministre ha tornat a l'escó nou anys després de quedar expulsat del Senat per la sentència per frau fiscal. 

En les últimes hores, alguns membres de Forza Italia han deixat caure que el partit acudirà pel seu compte, només, a la ronda de consultes per a formar govern, però Salvini ha mediat i ha assegurat que la dreta s'hi presentarà unida.

També et pot interessar

stats