La UE vol doblegar l'economia russa i contempla privar-li l'accés a Swift

Les sancions estaran en vigor "tant de temps com siga necessari i es completaran amb noves decisions"

Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu
Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu / Agències

La Unió Europea (UE) ha començat a aplicar aquest divendres un tren "massiu" de sancions contra Rússia per a "doblegar" la seua economia com a castic per la invasió d'Ucraïna i avaluarà, si aconsegueix la unanimitat dels seus membres, privar-la d'accés al sistema de transaccions interbancàries Swift.

Les sancions estaran en vigor "tant de temps com siga necessari i es completaran amb noves decisions", han subratllat els ministres de Finances dels Vint-i-set, reunits a París amb la Comissió Europea i amb la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, en un missatge que ha volgut ser sobretot d'unitat davant del desafiament de Moscou.

"Totes les opcions estan damunt de la taula", han dit en el seu comunicat. En particular, tallar l'accés a Swift per a les institucions financeres russes, els potencials efectes del qual seran objecte de l'anàlisi encarregat a la Comissió Europea i al BCE, que es farà "en les pròximes hores", ha precisat Bruno Le Maire, el ministre francés.

Le Maire, amfitrió de la trobada, ha afirmat que el seu país està a favor de vetar a Rússia l'accés a Swift, però que uns altres han manifestat "reserves" i cal tindre-les en compte, en particular perquè aquesta és "l'arma nuclear financera".

Espanya és un dels estats membres de la UE que aprova privar immediatament Rússia de Swift. A més, també ha donat suport a l'adopció de mesures més dures, ha assenyalat la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño.

"La posició d'Espanya és la de donar suport a l'adopció de les mesures més contundents i eficaces, mesures proporcionades a l'agressió que estem vivint", ha declarat Calviño en una conferència de premsa.

També et pot interessar

stats