La UE renova l'eliminació de la itinerància fins al 2032

Les telefonades o el consum de dades mòbils quan es viatge a un altre país de la UE seguirà sense tindre sobrecostos

L'ús del telèfon mòbil dins la UE seguirà sense tindre sobrecostos
L'ús del telèfon mòbil dins la UE seguirà sense tindre sobrecostos / Shutterstock

La Unió Europea ha aconseguit un acord polític provisional per a estendre fins a l'any 2032 la fi de la itinerància, el roaming en anglés. D'aquesta manera les telefonades o el consum de dades mòbils quan es viatge a un altre país de la UE seguirà sense tindre sobrecostos, com passa des de juny del 2017, quan va entrar en vigor la normativa actual.

El pacte de les institucions comunitàries permetrà als europeus continuar utilitzant el telèfon mòbil sota les mateixes condicions contractades en la seua tarifa, encara que estiguen en un altre país de la UE.

A més, els ciutadans tindran dret a navegar per internet amb la mateixa velocitat que tinguen contractada al seu país de residència, sempre que hi haja xarxes disponibles. Una cosa que actualment no sempre passa perquè, segons la Comissió Europea, el 33% dels consumidors han tingut una pitjor qualitat quan viatgen a l'estranger.

Les persones que es desplacen a un altre país de la UE també tindran dret a accedir de manera gratuïta als serveis d'emergència i se'ls haurà de facilitar l'opció d'enviar la seua localització.

El pacte obliga els operadors de telefonia mòbil a informar els viatgers dels sobrecostos que podrien pagar si toquen a telèfons d'atenció al client, per exemple de companyies aèries o d'asseguradores. L'acord contempla també la revisió dels preus majoristes que es paguen entre si les operadores cada vegada que un turista utilitza la seua xarxa.

"L'acord d'aquesta matinada és un pas més cap a un vertader mercat únic digital i em complau que puguem agregar un nou capítol a aquesta història d'èxit europeu", ha dit la negociadora del Parlament Europeu, Angelika Winzing.

També et pot interessar

stats