La UE prohibeix la venda de purpurina i d'altres productes que contiguen microplàstics

La norma parteix dels esforços de Brussel·les per complir el seu objectiu de reduir la contaminació per microplàstics en un 30% d'ací a 2030

Unes mans amb microplàstics
Unes mans amb microplàstics / Shutterstock

La Comissió Europea prohibirà la venda de productes als quals li hagen afegit intencionadament microplàstics, com ara detergents, cosmètics o joguets, entre altres, sobre la base de la legislació comunitària sobre substàncies químiques (REACH) per a evitar l'alliberament al medi ambient d'aproximadament un mig milió de tones d'aquestes partícules sintètiques.

Aquesta nova norma parteix dels esforços de Brussel·les per complir el seu objectiu de reduir la contaminació per microplàstics en un 30% d'ací al 2030.

La restricció adoptada abasta totes les partícules de polímers sintètics inferiors a cinc mil·límetres que siguen orgàniques, insolubles i resistents a la degradació amb l'objectiu de reduir les emissions de microplàstics intencionals del nombre més gran possible de productes.

L'àmbit d'aplicació de la nova normativa inclou el material de farciment granular utilitzat en superfícies esportives sintètiques, cosmètics en els quals els microplàstics s'empren per a usos múltiples com l'exfoliació (microesferes) o l'obtenció d'una textura, fragància o color específics; detergents, suavitzants, purpurina, fertilitzants, productes fitosanitaris, joguets, medicaments o productes sanitaris, entre molts altres.

Els productes utilitzats en emplaçaments industrials o que no alliberen microplàstics durant el seu ús estan exempts de la prohibició de venda, però els fabricants hauran de donar instruccions sobre com utilitzar i eliminar el producte per a evitar les emissions de microplàstics.

Les primeres mesures, com la prohibició de purpurina no adherent i les microesferes, començaran a aplicar-se quan la restricció entre en vigor, dins de vint dies. En altres casos, la prohibició de venda s'implementarà després d'un període més llarg per a donar a les parts afectades temps per a desenvolupar alternatives i aplicar-les.

A més, quan estiga degudament justificat, s'aplicaran excepcions i períodes transitoris per tal que aquelles empreses que estiguen afectades s'adapten a la nova normativa.

També et pot interessar

stats