La UE perdrà quasi trenta milions d'habitants d'ací a 2080

Un informe d'Euroestat alerta que en els pròxims seixanta anys la població dels països comunitaris passarà a representar el 3,9% global, dos punts menys que en l'actualitat

Imatge d'arxiu d'una multitud de persones caminant pel carrer
Imatge d'arxiu d'una multitud de persones caminant pel carrer / Shutterstock

Vora 447 milions de persones viuen en l'actualitat en un dels països que conformen la Unió Europea, xifra que suposa el 5,9% de la població mundial. La proporció, però, anirà perdent progressivament pes fins a situar-se en el 3,9% global en l'any 2080, segons les projeccions d'Eurostat. 

En un informe publicat aquest dilluns amb les claus de l'any 2021, l'oficina d'estadística europea recorda que la població de la UE va caure per sota del 10% mundial en 1974, una tendència que s'ha mantingut fins al present.

Segons les seues estimacions, la població de la UE continuarà creixent, encara que lentament, fins a l'any 2026 fins a arribar a 449,3 milions d'habitants. Són vora dos milions de persones més que les censades el darrer exercici. Després d'aquest punt d'inflexió, alerta Euroestat, es preveu un retrocés fins als 419,1 milions en l'any 2080. Són quasi 28 milions menys que en l'actualitat.

Un dels factors que explica aquesta tendència és que als països desenvolupats es considera que una taxa de fecunditat total de 2,1 és el nivell de reemplaçament de la població —és a dir, per a compensar les defuncions amb nous naixements—. A la UE, però, eixe registre se situa en 1,53.

El fenomen d'envelliment de la població, que s'ha observat "en gran part d'Europa en les últimes dècades", pot implicar "serioses implicacions en assumptes com els fons de pensions, els ingressos del govern i la prestació de serveis com l'assistència sanitària i social", indica Eurostat.

També et pot interessar

stats