La UE investiga un brot de salmonel·la vinculat a ous espanyols amb 272 casos en sis països

Les autoritats europees alerten que el cep s'expandeix pel continent i ha causat almenys dues víctimes mortals

Ous, en una imatge de recurs
Caixa d'ous, en una imatge de recurs / Shutterstock

Les autoritats de la Unió Europea investiguen un gran brot actiu de salmonel·la que recorre el continent amb casos confirmats en sis països durant l'últim any. Segons avança el diari El País, les agències de salut pública i seguretat alimentària (EFSA i ECDC, respectivament) comptabilitzen més de 200 persones afectades i almenys dues víctimes mortals, una a Espanya i l'altra a França. En un document elaborat conjuntament pels dos organismes vinculen el brot amb ous d'origen espanyol.  

Les alarmes europees es van encendre el passat 11 de gener després que Brussel·les confirmara 272 casos d'intoxicació alimentària per salmonel·la registrats al final 2021 a França (216), Espanya (22), els Països Baixos (12), el Regne Unit (12), Noruega (7) i Dinamarca (3). De tots ells, 25 afectats van haver de ser hospitalitzats i 60 van declarar haver consumit ous o productes derivats abans de manifestar símptomes. La infecció per salmonel·la sol cursar de forma lleu (febra, diarrea, dolor abdominal, nàusees i vòmits), però en persones majors o amb altres patologies pot causar complicacions més greus. 

La seqüenciació genòmica de les salmonel·les aïllades en les persones malaltes va revelar que tots els casos eren causats pel mateix cep (Salmonel·la enterica, serotip Enteritidis ST11), la qual cosa va motivar una investigació epidemiològica que va portar fins a productors espanyols. Posteriorment, la traçabilitat dels aliments va permetre identificar tres granges en les quals s'ha aïllat aquest cep i que havien distribuït ous a través d'un proveïdor identificat per les autoritats europees com a Centre Espanyol d'Envasament A (Spanish Packing Centre A). Els productes els van consumir en restaurants francesos alguns dels infectats. A més d'ous frescos per al consum directe, aquestes granges espanyoles connectades amb el brot van destinar part de la producció a altres indústries alimentàries.

La Unió Europea adverteix que "el risc de noves infeccions causades pel cep del brot i els ous contaminats continua sent elevat" i crida a fomentar les investigacions intersectorials de possibles contaminacions en la cadena de subministrament d'ous als països on s'han detectat casos de salmonel·la Enteritidis ST11.

També et pot interessar

stats