Ucraïna trenca la tradició i celebra Nadal per decret el 25 de desembre per a distanciar-se de Rússia

Solia celebrar aquesta festivitat el 7 de gener, seguint el calendari julià usat també al país veí. Amb aquest canvi, es desmarca de l'Església ortodoxa russa, després de la invasió d'Ucraïna

Ucraïnesos en la missa de la Nit de Nadal en la Catedral de les Cúpules Daurades de San Miguel a Kíiv, Ucraïna
Ucraïnesos en la missa de la nit de Nadal al monestir de Sant Miquel de les Cúpules Daurades a Kíiv, Ucraïna / Oleg Petrasyuk (Efe)

Els cristians ortodoxos a Ucraïna festegen Nadal enguany, per primera vegada, el 25 de desembre. Una mesura que representa molt més que el canvi d'una antiga tradició. Amb la celebració ara de Nadal, Ucraïna marca una separació de l'Església ortodoxa russa. Tradicionalment, Ucraïna celebrava aquesta festivitat el 7 de gener, seguint el calendari julià usat també a Rússia.

Enguany es va aprovar una llei per a traslladar les celebracions nadalenques de gener a desembre en un intent de trencar tots els llaços amb Rússia, on el naixement de Crist se celebra dues setmanes després.

L'adopció d'aquesta nova data representa un pas més en el distanciament entre Kíiv i Moscou després de la invasió d'Ucraïna posada en marxa fa quasi dos anys pel mandatari rus, Vladímir Putin.

"Hui tots els ucraïnesos estem junts. Tots celebrem Nadal junts. En la mateixa data, com una gran família, com una nació, com un país unit", ha assenyalat el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, en un missatge a la nació amb motiu de Nadal.

Nous atacs amb drons

Mentrestant, la guerra continua i les administracions militars d'un total d'onze regions ucraïneses han informat d'atacs russos amb drons, aviació, míssils i artilleria en les últimes 24 hores, a conseqüència de les quals han mort almenys tres civils a Kherson (sud).

També en altres regions com Txerníhiv (nord), Dnipró (centre) o Mikolaiv i Zaporíjia (sud) s'han registrat impactes de míssils de diferents tipus, foc d'artilleria i drons kamikaze.

En el front del Donbàs, a Donetsk l'artilleria russa ha ferit sis civils, mentre que a Luhansk les forces russes han emprat l'aviació i han llançat drons.

Rússia abat quatre avions

Mentrestant, el Ministeri de Defensa de Rússia ha assegurat que les forces russes han abatut tres caces Su-27 i un bombarder Su-24 de la Força Aèria d'Ucraïna. La nota precisa que els avions han sigut destruïts a les regions de Zaporíjia i Dnipró.

El Ministeri rus de Defensa ha agregat que han neutralitzat 49 drons ucraïnesos, que van causar més de 700 baixes a l'enemic.

Els militars ucraïnesos, al seu torn, han xifrat en un miler els atacs amb artilleria russos contra les seues posicions durant la jornada d'aquest diumenge. També han assegurat haver causat unes 800 baixes a les tropes enemigues.

Rumors d'un alto el foc

En tant, l'estatunidenc Institut per a l'Estudi de la Guerra (ISW) va posar aquest diumenge en dubte l'article de The New York Times en el qual se suggeria que Rússia estaria buscant un alto el foc a Ucraïna.

Segons el centre analític, si aquesta informació és certa, podria tractar-se d'uns intents de "redirigir l'enfocament occidental cap a unes hipotètiques negociacions en lloc de garantir que Ucraïna tinga suficient material" per a continuar les accions militars.

També et pot interessar

stats