Rússia i Ucraïna rebutgen una possible negociació de pau mentre Kíiv valora mobilitzar més soldats

Ucraïna es planteja mobilitzar fins a mig milió d'homes davant la creixent iniciativa de les tropes russes i l'estancament de la contraofensiva ucraïnesa

L'Exèrcit d'Ucraïna demana mobilitzar entre 450.000 i 500.000 reclutes addicionals
L'Exèrcit d'Ucraïna demana mobilitzar entre 450.000 i 500.000 reclutes addicionals / Twitter: @ZelenskyyUa

Rússia i Ucraïna coincideixen en l'absència de condicions per a obrir negociacions de pau entre l'estancament de la contraofensiva ucraïnesa i la creixent iniciativa de les tropes russes, mentre Kíiv es planteja mobilitzar fins a mig milió d'homes.

"Realment considerem que el tema de les negociacions no està vigent. Ja hem repetit en més d'una ocasió que no hi ha bases per a aquestes converses, no hi ha fonament ni premisses per a elles", ha declarat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

El representant de la Presidència russa ha reaccionat a les paraules del mandatari ucraïnés, Volodímir Zelenksi, durant la seua roda de premsa de la vespra, on va afirmar que el tema de les negociacions amb Rússia "hui dia manca de vigència".

"No hi veig interés de part de Rússia. No ho veig en les seues accions. En la seua retòrica només hi ha grolleries i assassinats", va declarar.

Zelenski va defensar la seua "fórmula de pau", l'"única que funciona hui dia" i va assenyalar que "quan estiga llest aquest document, podrem entregar-lo als representants de Rússia" amb la vènia de la comunitat internacional.

Sobre aquest tema, Peskov ha assenyalat que Ucraïna "busca una fórmula de pau sense participació de Rússia", la qual cosa és, si més no, "un procés absurd".

Rússia disposada a arribar fins al final

Tot això en el context de l'actual balanç de forces al front de batalla, quan Ucraïna passa a la defensiva després del fracàs de la seua contraofensiva i Rússia es disposa a arribar fins al final, segons el president rus, Vladímir Putin.

"Tots nosaltres, incloent-m'hi a mi, arribarem fins al final en la defensa dels interessos del país", ha afirmat durant una condecoració de militars russos.

Ucraïna, per la seua part, es prepara per a una llarga guerra. Zelenski va revelar que l'exèrcit demana mobilitzar entre 450.000 i 500.000 reclutes addicionals.

Va afegir que es tracta d'una qüestió "molt sensible", per la qual cosa va sol·licitar al comandament militar ucraïnés arguments i detalls addicionals en suport d'aquest pla abans de prendre-hi una decisió.

Confiança en l'ajuda internacional

I és que Ucraïna travessa una situació difícil no sols al front. Kíiv necessita 37.300 milions de dòlars en assistència externa per a mantindre la seua economia el 2024, segons ha informat el Fons Monetari Internacional.

A això se suma la incertesa sobre l'aprovació de les partides multimilionàries proposades pels Estats Units i la Unió Europea.

Als EUA, el Partit Republicà bloqueja al Congrés els més de 61.000 milions de dòlars que demana la Casa Blanca per a Ucraïna en 2024, mentre a la UE, Hongria va vetar un paquet de 50.000 milions d'euros.

Atacs a la rereguarda i al front

Mentrestant, les forces russes que dominen la riba oriental del Dniéper a la província meridional de Kherson han llançat en les últimes 24 hores almenys 30 atacs contra les posicions establides per Ucraïna en aquest costat del riu.

Tots els atacs han sigut repel·lits pels ucraïnesos que van aconseguir fer-se forts fa setmanes al marge del Dniéper, segons el comunicat militar de Kiiv.

A més, la jornada anterior va tornar a atacar Ucraïna amb drons les regions d'Odessa i Kherson (sud), Dnipropetrovsk i Kirovohrad (centre), Vínnitsia i Khmelnitski (oest), Kíiv i Txerníhiv (nord).

A més, les forces russes van disparar des de la regió fronterera russa de Bélgorod dos míssils guiats S-300 contra Khàrkiv.

També et pot interessar

stats