Ucraïna recopila proves per a denunciar Rússia per crims de guerra

El ministre d'Afers Exteriors ucraïnés ha assegurat que s'ha bombardejat una escola infantil i un orfenat

Imatge d'un espai infantil afectat pels bombardejos contra Ucraïna
Imatge d'un espai infantil afectat pels bombardejos contra Ucraïna / Europa Press

El govern d'Ucraïna ha afirmat aquest divendres que recopila proves per a denunciar crims de guerra davant el Tribunal Penal Internacional. El ministre d'Afers Exteriors s'ha fet eco d'un atac a una escola infantil i un orfenat: "Els enviarem immediatament a la Haia", ha assegurat.

El fiscal de la Cort Penal Internacional (CPI), Karim Khan, també ha expressat la seua preocupació per la invasió russa d'Ucraïna i ha afirmat que el seu tribunal podria investigar possibles crims de guerra al país.

"Recorde a totes les parts que duen a terme hostilitats en el territori d'Ucraïna que la meua oficina pot exercir la seua jurisdicció i investigar qualsevol acte de genocidi, crim de lesa humanitat o crim de guerra comés dins d'Ucraïna", ha anunciat en un comunicat.

Després de l'annexió russa de Crimea el març de 2014 i els posteriors enfrontaments en l'est d'Ucraïna entre rebels prorussos i forces governamentals ucraïneses, Ucraïna va acceptar la jurisdicció de la Cort Penal Internacional per crims de lesa humanitat i crims de guerra comesos en el seu territori des de febrer del 2014.

El desembre del 2020, l'oficina del fiscal va anunciar que tenia motius per a creure que es van cometre crims de guerra i altres crims durant el conflicte en l'est d'Ucraïna. Encara que l'examen preliminar es va tancar, encara no s'ha presentat una sol·licitud formal als jutges perquè òbriguen una investigació completa. Els jutges han d'estar d'acord abans que es puga obrir una investigació.

També et pot interessar

stats