Ucraïna proclama la llei marcial durant un mes després que Moscou els haja bloquejat una flotilla
L'OTAN, l'ONU, els Estats Units i la Unió Europea han demanat a Rússia que allibere les embarcacions.
La captura de tres vaixells de l'Armada d'Ucraïna per part dels guardacostes russos ha activat el temor a un conflicte obert entre els dos països. L'últim pas d'aquesta disputa ha sigut la declaració de l'estat d'excepció a Ucraïna.
El parlament ucraïnés ha proclamat la llei marcial durant un mes. L'estat d'excepció, que s'aplicarà a deu regions del país frontereres amb Rússia, no inclourà la mobilització de tropes, ni total ni parcial, ni tampoc introduirà limitacions als drets fonamentals de la ciutadania.
El president del país, Petró Poroixenko, ha dit que no es tracta d'una declaració de guerra, i que només s'aplicarà en cas d'una invasió terrestre per part de Rússia. "S'introdueix exclusivament per a reforçar la defensa d'Ucraïna en el marc de la creixent agressivitat per part de Rússia". Segons Poroixenko, els informes d'intel·ligència parlen d'una amenaça extremadament greu contra Ucraïna.
Rússia critica l'estat d'excepció d'Ucraïna
Les autoritats russes van reobrir aquest dilluns l'estret de Kertx, l'única eixida al mar Negre, tancada des de diumenge, però no van lliurar a Kíev els navilis, que es dirigien des del port d'Odessa, al mar Negre, al de Mariúpol, al mar d’Azov. El ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, ha criticat els plans d'Ucraïna d'imposar l'estat d'excepció, i ha fet una crida als socis occidentals de Kíev perquè "calmen" les autoritats ucraïneses. Els russos acusen el president ucraïnés de causar l'incident amb l'objectiu d'anul·lar les eleccions i mantindre's en el poder.
Suport a Ucraïna en el conflicte amb Rússia
Els Estats Units i els països de la Unió Europea, en una reunió d'urgència del Consell de Seguretat de l'ONU, han donat suport a Ucraïna en aquesta crisi amb Rússia. Han condemnat l'actuació de Moscou i han exigit l'alliberament immediat dels vaixells i dels mariners capturats. Consideren que suposa una "violació intolerable" de la sobirania territorial d'Ucraïna i una nova "escalada temerària" per part del Kremlin.
Conversa telefònica entre Merkel i Putin
La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha subratllat la necessitat de “distensió i diàleg" entre Moscou i Kíev en una conversa telefònica amb el president rus, Vladímir Putin. Segons ha informat aquest dimarts el portaveu de l'executiu alemany, Steffen Seibert, tots dos han discutit "l'opció d'una anàlisi de l'incident amb la participació d'experts russos i ucraïnesos en gestió fronterera".