Ucraïna lleva ferro a la retirada d'Avdíivka i Rússia proclama la victòria més gran en nou mesos

Després de mesos sense avanços en el front, la victòria militar li ve com l'anell al dit a Putin per a la campanya a la reelecció per a un cinqué mandat en els comicis de març

Edificis greument danyats pels atacs militars russos permanents a la ciutat de Avdíivka, a la regió de Donetsk, Ucraïna
Edificis greument danyats pels atacs militars russos permanents a la ciutat d'Avdíivka, a la regió de Donetsk, Ucraïna / Serhii Nuzhnenko (Reuters)

La guerra a Ucraïna ha encetat una nova etapa després que Rússia haja confirmat que controla totalment d'Avdíivka, un dels bastions de l'exèrcit ucraïnés al Donbàs. Situada a menys de deu quilòmetres al nord de la capital regional de Donetsk, controlada per Rússia des del 2014, aquesta ciutat va caure després de ser atacada de manera incessant des d'octubre. Avdíivka es troba totalment arrasada després de mesos d'intensos combats.

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha felicitat l'exèrcit per la victòria, la més destacada des de la primavera de l'any passat, quan conquistaren Bakhmut.

Després de mesos sense avanços en el front, aquesta victòria militar li ve com l'anell al dit a Putin per a la campanya de postulació a la reelecció per a un cinqué mandat en els comicis de març.

Ucraïna, per la seua part, ha intentat traure importància a la retirada de les tropes i ha assegurat que han complit la missió de desgastar les reserves russes.

Una victòria d'alt cost per a Rússia

El portaveu de l'agrupació militar ucraïnesa Tavria, Dmitró Likhovi, ha subratllat que a la seua zona, des de l'1 de gener fins al 16 de febrer, les tropes russes han perdut, entre morts i ferits, 20.607 efectius, 201 tancs i 492 carros blindats, la major part a Avdíivka.

La caiguda d'Avdíivka també ha posat en alerta els aliats occidentals. El cap de la diplomàcia europea ha fet una crida a fi que s'agilitze l'entrega d'armament a Ucraïna, perquè ja no pot esperar més.

Ucraïna reitera la petició d'armes de llarg abast

Segons l'estatunidenc Institut per a l'Estudi de la Guerra (ISW), la superioritat aèria russa, a la qual es va sumar l'escassetat de munició que experimenta l'artilleria ucraïnesa, va determinar la sort d'Avdíivka.

El president d'Ucraïna no es cansa de repetir, com va plantejar en la Conferència de Seguretat de Múnic, que el país necessita amb urgència armes de llarg abast i projectils d'artilleria a bastament per a frenar i contrarestar la superioritat en armament de Rússia.

En les últimes hores, Rússia ha intensificat els atacs sobre altres places importants, com ho són Kramatorsk i Sloviansk.

També et pot interessar

stats