Ucraïna celebra la incursió de grups rebels a Rússia

Nombrosos usuaris de les xarxes socials han anomenat la regió russa fronterera amb Ucraïna en la qual han actuat dues formacions de voluntaris russos anti-Putin com la “República Popular de Bélgorod”

La gent camina junt a un cartell amb el lema 'Reconstruirem Ucraïna junts' en el centre de Kíiv
La gent camina per davant d'un cartell amb el lema "Reconstruirem Ucraïna junts" en el centre de Kíiv / Sergey Dolzhenko (Reuters)

Ucraïna ha rebut les notícies de la incursió en la Federació Russa de dos grups de voluntaris russos que lluiten contra el Kremlin des de territori ucraïnés traçant paral·lelisme irònic amb el discurs utilitzat per Moscou per a justificar els alçaments separatistes que Rússia va encoratjar en 2014 en l'est d'Ucraïna.

Nombrosos usuaris de les xarxes socials han anomenat a la regió russa fronterera amb Ucraïna en la qual van actuar dues formacions de voluntaris russos anti-Putin com la “República Popular de Bélgorod”.

La denominació fa referència a les “repúbliques populars” titelles del Kremlin de Lugansk i Donetsk, declarades a la regió ucraïnesa del Donbass en 2014 després que milícies prorusses prengueren el control d'una part d'aquesta zona d'Ucraïna.

Rússia denuncia atacs amb drons a la regió de Bélgorod

El governador de la regió russa de Bélgorod, fronterera amb Ucraïna, Viatxeslav Gladkov, ha denunciat aquest dimarts diversos atacs amb drons durant la matinada contra dos edificis residencials i un administratiu, enmig de l'operació antiterrorista en marxa, segons Rússia, per la incursió la vespra de sabotejadors.

El governador de Bélgorod ha assegurat que els drons van ser abatuts pels sistemes de defensa antiaèria. L'atac amb drons es produeix després que Rússia denunciara aquest dilluns que en el territori del districte de Gràivoron va entrar un grup de sabotatge i reconeixement de les Forces Armades d'Ucraïna, i imposara el règim antiterrorista a la regió de Bélgorod

La presidència ucraïnesa s'ha desvinculat de la incursió en territori del país veí.

Confirmació oficial de Kíiv

Igual que Moscou va negar llavors qualsevol relació amb els qui van començar la guerra en el Donbass per a tornar a l'òrbita russa separant-se d'Ucraïna, Kíiv nega vincles amb el Cos de Voluntaris Russos i la Legió Llibertat per a Rússia, els dos grups de voluntaris que han reivindicat accions armades en Bélgorod.

“Ucraïna observa la situació a la regió russa de Bélgorod amb interés”, ha dit l'assessor presidencial ucraïnés Mijailo Podoliak, “però no té res a veure amb això”. Podoliak ha anomenat als grups de voluntaris russos “moviment de guerrilla armada”.

En la mateixa línia s'ha pronunciat la intel·ligència militar ucraïnesa, que va confirmar l'autoria de la incursió i s'hi han referit com "una operació per a alliberar aquests territoris de la regió de Bélgorod de l'anomenat règim de Putin".

Tant la ciutadania com les autoritats ucraïneses assisteixen amb satisfacció no dissimulada a uns esdeveniments que porten a territori rus la guerra que les milícies titelles de Moscou van portar a l'est d'Ucraïna el 2014 i el Kremlin va estendre a tot el territori ucraïnés el 24 de febrer de 2022.

Cos de Voluntaris Russos

Els dos grups de voluntaris que han reivindicat la incursió amb vídeos aparentment autèntics que els mostren pujats a vehicles militars que es mouen a plena llum del dia per territori rus.

Segons mitjans independents russos en l'exili, el Cos de Voluntaris Russos ja va reivindicar fa setmanes una altra incursió en territori rus qualificada per Moscou de terrorista i està liderat per Denis Kapustin, a qui alguns d'aquests periòdics qualifiquen també de “neonazi”.

En el seu manifest, el grup diu lluitar “al costat dels nostres camarades ucraïnesos” contra un “règim criminal de Putin” que “ha suprimit qualsevol forma d'autoconsciència nacional” i ha enviat a “les seues hordes asiaticocaucàsiques d'assassins a la veïna Ucraïna”, en referència a l'alta presència de minories no eslaves en l'exèrcit rus.

El text fundacional del Cos de Voluntaris es refereix al president rus, Vladímir Putin, com “el calb boig” i diu estar compost per “voluntaris russos que viuen en el territori d'Ucraïna”, a la qual es refereixen com “la pàtria que ens ha acollit”.

Legió Llibertat de Rússia

El segon grup d'excursionistes és la Legió Llibertat de Rússia, una formació molt més visible a Ucraïna de la qual el llavors assessor de l'oficina presidencial ucraïnesa Oleksí Arestóvitx va dir fa un any que estava lluitant en el front amb les Forces Armades ucraïneses.

Aquest grup utilitza la bandera blanca i blava, sense el roig de la tricolor russa, amb la qual s'identifiquen els russos crítics amb el president Putin. La Legió Llibertat de Rússia defensa en el seu manifest un futur en “llibertat” per als russos, i denúncia a Putin per corrupte i per violar els “valors democràtics” i els “drets humans”.

Amb més d'1,2 milions de seguidors en Twitter, el corresponsal militar del diari Kyiv Independent Illia Ponomarenko és un dels periodistes ucraïnesos més populars i influents. Ponomarenko ha escrit amb sorna en el seu compte que els voluntaris que van protagonitzar aquest dilluns la incursió armada en territori rus han de ser anomenats “rebels o separatistes russos proucraïnesos”.

“No sabem qui està darrere d'aquestes forces i d'on reben les seues armes i els seus vehicles militars”, ha agregat Ponomarenko replicant l'actitud del Kremlin davant els qui denunciaven la responsabilitat de Rússia en els alçaments armats del Donbass.

També et pot interessar

stats